Kraj Festivala prijateljstva u gradu na Drini uz ulični maskenbal i vatromet

Festivalsku zastavu spustili su učesnici likovne kolonije “Boje prijateljstva” nakon što je u gradskoj galeriji otvorena izložba dijela koja su nastajala u proteklih šest dana trajanja ovog internacionalnog događaja.
Likovna kolonija okupila je značajan broj umjetnika iz BiH, regiona i Evrope, a svoja dijela poklonili su u trajno vlasništvo gradu na Drini. Među njima je i Sarajlija porijeklom iz Bihaća, čiji je atelje u Sloveniji, pasoš njemački, duša umjetnička, a pravac špagetizam kojem je također pripala čast da spusti festivalsku zastavu.

Grad galerija

“Dugo se bavim se slikarstvom, a obišao sam kolonije u Krupi, pa ovdje na Drini gdje je zaista lijepo, a poslije toga ću u Srebrenik. Ostavili smo nešto ovom gradu i uvijek ću se rado vraćati ovdje”, ističe Zdravko Repija.

U koloniji su učestvovali i Dubrovčani koji su se na goraždanskom festivalu osim u slikarskom predstavili i u književnom izdanju.

“Oduševio me ovaj grad i rado ću ovdje doći ponovo, po mnogo čemu je jedinstven”, poručuje Josip Škerlj, slikar i književnik.

U goraždanskoj galeriji umjetnici su ostavili brojne slike i skulpture.

“Nekoliko stotina slika i skulptura nastalih u proteklim kolonijama su na zidovima i u vitrinama brojnih ustanova, instutucija, kompanija koje Goražde čine jedinstvenom galerijom prijateljstva jer ovdje su dijela umjetnika iz Austrije, Francuske, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Crne Gore i mnogih drugih”, ističe Enver Krajišnik, predsjednik Udruženja likovnih umjetnika iz Goražda.

Dubrovnik na Drini

Tokom festivala u Goraždu su održane i književne večeri, a jedna od najzanimljivijih svakako je bila “Dubrovnik na Drini” koju je inicirala Džemila Bukovica, goraždanka koja već pet decenija živi i stvara u Dubrovniku. Njeni prijatelji Ivan Ujević i Josip Skerlj priredili su emotivno veče, a pjesnik Ujević je publici poklonio “Odu Goraždu”.

Na festivalu je promovisana i zbirka rubaija “Arabeske od vode” autora Hadžema Hajdarevića, o čijem su književnom stvaralaštvu govorili Mirzet Hadžić, profesor bosanskog jezika i književnosti i Izedin Šikalo, direktor izdavačke kuće “Dobra knjiga”.

Festivalske noći na Drini ispunili su različiti sadržaji, od smotre folklora u čijem je fokusu bio značajan 65-godišnji jubilej KUD “Azot”, koncerti francuske grupe ZaZous, preko popularne predstave “Đurologija”, koncerata Bombaj štampe, Zone isključenja, do nastupa bh. repera Adnana Hamidovića, poznatijeg kao Frenkie.