Muftija goraždanski Remzija efendija Pitić priredio je bajramski prijem

Muftija goraždanski Remzija efendija Pitić priredio je bajramski prijem na terasi hotela “Behar” u Goraždu, za veliki broj zvaničnika, predstavnika javnog, kulturnog, vjerskog i društveno političkog života te privrednika ovog grada, a prijemu su prisustvovali i predstavnici Pravoslavne crkve sa ovog područja.

Čestitajući Kurban-bajram goraždanski muftija podsjetio je na značaj Kurban bajrama i njegove vrijednosti.

“Ovaj naš veliki blagoslovljeni dan, ili dani velikog Božijeg dobro baštine tradiciju našeg zajedničkog poslanika i glasnika Božijeg, Ibrahima a.s. ili Abrahama koji je ostavio u svom životu nakon dugog traganja za Bogom i nakon što mu se nije svidjelo sunce, pa nije begenisao mjesec, pa kad je shvatio ko je to stvarno gospodar svijetova i kad mu se gospodar otkrio onako kako se on otkriva svojim plemenitim i dobrim stvorenjima, Ibrahim a.s je ostavio tri stuba na kojima poslije njega svaka vjera ili svaki pokušaj da se vjeruje mora počivati. Prvi od tih stubova je da je Ibrahim a.s srušio kipove u sebi, jer onaj ko ne sruši kipove u sebi ne može ih rušiti ni oko sebe. Cijela povijest čovječanstva potvrđuje da je čovjek  sebi najveći kip I ako se toga ne riješi ovim drugima se nikad neće ni baviti. Ibrahim a.s. kao sin mnogobožca nakon što je srušio kipove u sebi i pronašao Boga dragoga otišao je u Božiju kuću i očistio je od prljavštine koja se zove kumiri ili kipovi koji su stajali u Kjabi. Nakon što je to uradio onda je kazao: “Ja sam onaj koji je predan svome gospodaru”. Ne može biti predan gospodaru onaj koji nije srušio kipove u sebi. I treće Ibrahim a.s svoju predanost potvrdio je na najteži način u povijesti čovječanstva, da je bio spreman svog sina Ismaila, kojeg je dugo čekao, žrtvovati zato što je to od njega bilo traženo, Ismail je trebao biti kurban. I u toj njegovog spremnosti da Ismail bude kurban leži svaki mogući naputak za ono što svako od nas treba raditi u žviotu. Nema bez žrtve rezultata, bez žrtve nema nagrade ni ovdje ni tamo. Nema bjanko nikome. Bog može sve, da ne pita nikoga, nema on nikakve skupštine, vijeća muftija da mu trebaju saglasnosti, Bog je suveren, jedini u kosmosu koji je jednina, a sve ostalo je stvorio u množini. Ibrahim a.s. je bio spreman da žrtvuje ono što najviše voli i ko god u povjesti je bio spreman da žrtvuje u ime dragog boga sve ono što mu je drago, nikada ga Bog nije ostavio na cijedilu, bio je uvijek uz njega, pomogao mu je da iznese svoje dunjalučke terete koji nisu mali. I u ta tri stuba koja je Ibrahim a.s  ostavio kako nauk, leži čitava filozofija odnosa ljudi jednih prema drugima”, poručio je muftija goraždanski Remzija efendija Pitić.

Iznenađenje na bajramskom prijemu za samog efendiju Pitića bila je orginalna levha sa ispisanim božijim imenima koju su mu u znak pažnje poklonili sabornici sa područja Istočne Bosne, kako su istakli zbog činjenice da ulaže  ogromnu energiju i napor “da prekine 200 godišnju izbjegličku kolonu našeg naroda”, te zbog činjenice da osjećaju povjerenje da se život na ovom području vraća i da mu se daje nada.

Čestitke povodom Kurban bajram uputila je i premijerka Vlade BPK Goražde Aida Obuća koja je sa članovima vlade prisustvovala bajramskim prijemu.