Rišljanin: Materijalno tehnička opremljenost goraždanske policije nije na zavidnom nivou

Materijalno-tehnička opremljenost goraždanske policije i kadrovska popunjenost  MUP-a BPK Goražde nisu na zavidnom nivou, na čemu će se raditi u narendom periodu – izjavila je resorna ministrica Nizama Rišljanin.

Po njenim riječima, u MUP-u BPK Goražde pokrenute su određene aktivnosti na poboljšanju tog stanja, a jedna od njih je i nabavka opreme i municije.

„ Za ove namjene bit će izdvojeno oko 50.000 KM. Vlada BPK je polovinom godine dala saglasnost za nabavku dijela policijskih uniformi te obuće u vrijednosti 38.000 KM i proveden je postupak javnih nabavki te data saglasnost za potpisivanje ugovora od 10.179 KM. Drugi dio, za nabavku obuće u toku je žalbeni postupak i očekujemo stav Odbora za žalbe kako bi i taj dio priveli kraju“ – pojašnjava Rišljanin.

Dodaje da je odobreno i potpisivanje ugovora za nabavku municije u vrijednosti 10.530 KM.

„ Dodatno opremanje policijskih službenika nam je prioritet u radu i stanje ćemo nastojati bar donekle popraviti u saradnji sa Kantonom Sarajevo i uz pomoć drugih organizacija, obzirom da je budžet BPK trenutno u krizi.  Na posljednjoj sjednici Vlade razmatrana je informacija o kadrovskoj i materijalno-tehničko opremljenosti policijskih službenika i konstatovano je da stanje nije na zavidnom nivou. Nedostaje nam i kadrova da bi se zadovoljile sve potrebe na području kantona“ – istakla je ministrica unutrašnjih poslova BPK Goražde.