Upriličeno svečano otvaranje novosagrađene džamije u Baćcima

 

U goraždanskom naselju Baćci danas je upriličeno svečano otvaranje novosagrađene džamije “Mufid Sokolović”.

Otvaranju džamije prisustvovali su brojni gosti kako iz Rijaseta IZBiH tako i vakufa te donatori gradnje ovog vjerskog objekta.

– Džamiju  je otvorio izaslanik reisu-l-uleme IZBiH Ferid ef. Dautović, zajedno s vakifima i drugim gostima, a onda je unutar džamije održan prigodan program koji je okončan klanjanjem podne-namaza.

U okviru programa, pojedincima i predstavnicima institucija zaslužnim za izgradnju ove džamije uručene su prigodne zahvalnice. Zahvalnicu u ime Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde preuzela je premijerka Aida Obuća, koja je sa ostalim zvanicama, takođe, prisustvovala ovoj svečanoj ceremoniji.

Baćci su jedan od gradskih džemata u Goraždu, osnovani nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu, a prvi mesdžid u ovom džematu sagrađen je 1999. godine na inicijativu džematlija. U međuvremenu su potrebe džemata nadrasle postojeći kapacitet mesdžida, tako da su se džematlije, uz saglasnost i podršku nadležnih institucija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, odlučile za gradnju džamije na mjestu dotadašnjeg mesdžida.

Džamija u džematu Baćci sagrađena je na ulazu u grad Goražde, uz glavnu putnu komunikaciju, iz pravca Foče. Ima prepoznatljiv oblikovni izraz koji potencira razvoj razvoj kulturnog i duhovnog života ovog naselja i daje svoj doprinos urbanoj slici grada Goražda.

Gradnja džamije trajala je tri godine, a radno otvorenje upriličeno je 6. aprila ove godine.

– Radno otvorenje upriličeno je istog dana kada i svečano otvaranje džamije El-Dželahima na Obarku. To je datum koji se uzima kao zvanično otvorenje, ali ne znači da smo sve poslove uradili do kraja. Glavninu jesmo, ostaje još nekoliko sitnica što se tiče džamijskog prostora i onog u prizemlju koji se treba opremiti namještajem, kao i da se ovaj prostor oko džamije adekvatno ogradi i zaštiti dio u kojem je planirana dječija igraonica – kazao je imam džamije Dženan ef. Imamović.

Inicijalna sredstva dali su vakifi, porodica Sokolović, a učestvovali su i drugi. Najveći donator je Generalni sekretarijat za vakufe u Državi Kuvajt.

www.bpkg.gov.ba