Počinje probijanje tunela Hranjen koji će spajati Sarajevo i Goražde

Početkom naredne sedmice, kako saznajemo, počet će probijanje tunela Hranjen, što je najzahtjevniji dio projekta izgradnje brze ceste Sarajevo – Goražde.

Ovih dana okončani su i pripremni radovi koji bukvalno znače i početak “bušenja” brda, a mašine kompanije Euroafsalt, koja je glavni izvođač radova, su na ulazu u okno gdje se intenzivno radi.

Gradnja tunela Hranjen historijski je projekat za Goražde koje godinama čeka na ispunjenje obećanja o gradnji brze ceste koja će, sada je već izvjesno, cestovnu udaljenost od glavnog grada BiH, smanjiti sa sadašnjih 95,6 na 56 kilometara.

Tako bi prema procjenama vožnja između Sarajeva i Goražda brzom cestom trajala svega 45 minuta.

Tunel Hranjen će biti dug 5,8 kilometara, a sastojat će se od dvije cijevi. Jedna će biti namijenjena za saobraćaj motornih vozila i kroz nju će prolaziti dvije saobraćajne trake, za svaki smjer po jedna.

Druga cijev će biti servisna i koristit će se za održavanje tunela, kao i za slučaj eventualnih nesreća u tunelu.

Rok za probijanje tunela i izgradnju primarne pregrade cestovnog tunela Hranjen je 36 mjeseci. Vrijednost radova na probijanju tunela Hranjen iznosi nešto više od 80 miliona KM. Većina novca je obezbijeđena iz prošlogodišnje akumulirane dobiti BH Telecoma.