Počela nastava u svim goraždanskim školama, u školskim klupama 2.734 učenika

U osnovnim i srednjim školama na području BPK Goražde danas je počela redovna nastava, a u školske klupe sjelo je ukupno 2. 734 učenika.

“U prve razrede osnovnih škola upisali smo 249 učenika, a u srednje škole 216. U šest osnovnih škola nastavu će pohađati 1.898 učenika dok će u tri srednje ukupno biti 836 učenika. Želimo im uspjeh u novoj školskoj godini, a na nama je da im omogućimo dobre uslove”, ističe Arman Bešlija, ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde.

Bolji uslovi za obrazovanje su itekako neophodni, a u ministarstvu tvrde da su i tokom ljetnog odmora radili na opremanju škola.

“Okončani su projekti rekonstrukcije koje smo imali, tako da ćemo spremno dočekati učenike. Ove godine u saradnji sa resornim federalnim ministarstvom obezbjedili smo udžbenike za sve učenike drugih razreda osnovnih škola, dok je školski pribor za sve prvačiće obezbjedila organizacija World Wision”, ističe Bešlija.

Osim toga kantonalno ministarstvo za boračka pitanja izdvojit će sredstva za nabavku udžbenika učenicima srednjih škola iz kategorije boračke populacije, a danas se završava i javni poziv za dodjelu novčane pomoći za nabavku udžbenika učenicima srednjih škola čiji roditelji imaju status pripadnika boračke populacije na prostoru BPK Goražde.

“U skladu sa Zakonom o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica, pravo na novčanu pomoć za nabavku udžbenika mogu ostvariti djeca demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida, članova porodica šehida i poginulih boraca, pod uslovom da imaju stalno prebivalište i boravište na području BPK ili da su ostvarili povratak u manji entitet u općine Foča, Čajniče, Rudo, Višegrad, Novo Goražde i Rogatica”, pojašnjava Edin Aganović, ministar za boračka pitanja.

Pravo po ovom osnovu se može ostvariti na temelju primanja koja imaju pripadnici boračke populacije, a obezbjeđenje udžbenika za osnovne škole vrši se putem Ministarstva obrazovanja BPK.

Samo za nabavku udžbenika roditelji će i ove godine izdvojiti značajne sume novca, u prosjeku je to od 150  KM za niže razrede pa do 170 maraka za starije. U  knjižarama tvrde da cijene ne odstupaju od prošlogodišnjih, pa tako cijene udžbenika za osnovne škole variraju od 10 KM do 20 KM ukoliko je riječ o setu udžbenika i radnih sveski za strane jezike. Udžbenici za srednje škole u prosjeku koštaju od 11,90 KM pa do 30 odnosno 40 KM za set udžbenika za strane jezike i radnu svesku.

Za školski pribor i druge potrebe roditelji će morati izdvojit još novca što je za standard i prilike u BIH ipak previše.