Delegacija bratskog Šahinbeya u posjeti Goraždu

Povodom boravka u našem Gradu, gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović sa saradnicima, danas je u Maloj sali Gradske uprave organizovao zvaničan prijemza delegaciju bratske Općine Šahinbey (Gaziantep, Turska) na čelu sa načelnikom Mehmeta Tahmazoglua koji je i počasni građanin Grada Goražda.

Na današnjem prijemu je razgovarano o mogućim ulaganjima na području našeg grada, a prije svega razgovaralo se o projektu uređenja Trga branilaca čija je realizacija dogovorena prethodnih godina, a koji bi bio simbol bratskih odnosa ova dva grada, kao i o projektu izgradnje kamenog mosta.

Da će bratska općina Šahinbey nastaviti sa realizacijom projekata u našem gradu naglasio je Mehmet Tahmazoglu prilikom današnjeg prijema – ”Naši najuspješniji maturanti danas su u posjeti bratskom Goraždu, a kada su u pitanju projekti određene smo realizovali dok ćemo i u narednom periodu realizovati druge projekte jedan od njih je izgradnja kamenog mosta i uređenje Trga u Goraždu. Kako bi razgovarali o ovim projektima čekali smo da se Gradonačelnik vrati sa Hadža i u Istanbulu će biti sastanak na kojem ćemo dogovoriti realizaciju ovog projekta.

Gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović na prijemu je iskazao zahvalnost za dolazak u Goražde i na doprinosu koji daju, ali i na dosadašnjoj zajedničkoj saradnji i projektima – ”Načelnik Šahinbeya Mehmet Tahmazogluje naš je veliki prijatelj i nedavnoje boravio u našem gradu, a ovaj dolazak je njegova nagrada za najuspješnije maturante. On je zajedno sa načelnikom bratskog Kećiorena finansirao izgradnju Kulturnog centra u našem gradu i sada smo u toku dogovora oko uređenja Trga i izgradnje kamenog mosta. Tražimo najbolje rješenje, gdje mi želimo da se Trg uredi kako je i obećano i da se ne veže za izgradnju kamenog mosta čiju izgradnju planiramo od Kayserija džamije do Gun-Gor parka čime bi uvezali sve bratske gradove iz Turske i to je najbolje rješenje i drugoga rješenja nema.

Nakon ovog sastanka uvažena Premijerka i ja imamo poziv da putujemo u Istanbul, gdje ćemo prezentovati projekat izgradnje kamenog mosta i nadam se da ćemo uspjeti dobiti podršku TDBB, kao i bratski općina koje su planirali finasirati ove projekte.”

Današnjem prijemu prisustvovala je i premijerka Vlade BPK-a Aida Obuća koja je u izjavi za medije istakla – ”Od samog imenovanja Vlade BPK-a imamo jako dobru saradnju sa Gradom Goraždem i ne samo sa Goraždem veći sa druge dvije lokalne zajednice u sastavu BPK. Današnji sastanak je kvalitetan koji bi trebao u konačnici uroditi kapitalnim investicijama na području kako grada Goražda, tako i BPK-a. Ono o čemu smo pričali jeste uređenje Trga i izgradnji kamenog mosta na rijeci Drini koji će finasirati prijateljska Turska. Na nama je da se dogovorimo oko lokacije gdje bi taj most trebao da bude, poštujući stavove svih građana BPK-a, a i odluke koje će se donijeti na nivou Grada Goražda i Vlade BPK-a.”