Kompanija Bsnaplast želi investirati na području Goražda

Predstavnici kompanije BOSNAPLAST Ibrahim i Ildar Bikinieev posjetili su danas Grad Goražde, gdje su u Maloj sali Gradske uprave održali sastanak sa gradonačelnikom dr.sci. Muhamedom Ramovićem i njegovim saradnicima, a sastanku je prisustvovala i premijerka BPK-a Aida Obuća sa ministrom za privredu Mensadom Aranutom i ministrom za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Bojanom Krunićem.

Oni su danas informisali Gradonačelnika, Premijerku, i ministre o svojm aktivnostima i želji da ulažu u ove krajeve. Riječ je o investicijama koje podrazumjevaju preradu PET ambalaže i tvrde plastike. Predstavnici pomenute firme na današnjem sastanku su kazali da su za početak spremni uložiti oko 300.00,00 eura u razvoj kompanije u Goraždu, gdje bi u prvoj fazi bilo zaposleno oko 10 radnika.

Jedan od vlasnika kompanije Ibrahim Bikinieev o ulaganju u Goraždu u izjavi za medije je istakao  – ”Dolazimo iz Rusije tačnije iz Moskve i ulažemo svoj kapital u BiH. U Goraždu želimo da pokrenemo pogone za recikliranje plastike i preradu PET ambalaže. Pratimo poslove u BiH i vidjeli smo prednost Goražda za otvaranje naših pogona, gdje planiramo mjesečno da prerađujemo 200 tona plastike, a uložićemo oko 300.000,00 eura i zaposliti u prvoj fazi 10 radnika. Od 2004. godine u Rusiji i Bjelorusiji se bavimo ovom djelatnošću, a u RS smo otvorili pogone prije dvije godine, tako da u Federaciju želimo u Goraždu da otovrimo pogone. U Goraždu smo od strane predstavnika vlasti primljeni na najbolji mogući način.”

O dolasku pomenutih investitora na područje Goražda govorio je gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović  – ”Oni su već ranije posjetili Grad Goražde kada smo mi iskazali doborodošlicu i već tada smo vidjeli da su ozbiljni. Nakon njihovog prvog dolaska smo obavijestili Premijerku i dogovorili se da zajednički razmotrimo mogućnost njihovog ulaganja na području našeg Grada. Ponudićemo odrđene prostore i da je riječ o jednom radnom mjestu mi ćemo se boriti, a ne za 10 radnih mjesta za početak kako su obećali. Mi kao Gradska uprava kao i do sada što smo bili na raspolaganju investitorima bićemo i njima.”

Govoreći o danas održanom sastanku sa investitorima iz Rusije premijerka BPK-a Aida Obuća u izjavi za medije je istakla – ”Razgovarali smo sa investitorima koji dolaze iz Rusije, a koji su već prisutni na području BiH, tačnije imaju pogone otvorena u RS, a žele da se prošire u FBiH konkretno u Goražde i BPK-a i u tom smislu već su podnijeli zahtjev za registraciju firme u Goraždu što je dodatni plus kada se radi o privrednim subjektima i dobrobiti kada je firma registrovana na području BPK-a. Mi smo danas imali prvi zvanični sastanak a naredni slijedi za nekoliko dana a prije toga ćemo imati obilazak potencijalnih hala gdje bi se otvorio njihov pogon. Svaka priča koja ima pozitivan efekat na broj zaposlenih na području