Džeko ponudio rješenja za rasizam: Veća zaštita saveza i uvođenje zabrana

Tokom vikenda je bilo više rasističkih incidenata u Seriji A, poput tvrdnje da se Romelu Lukaku može zaustaviti samo bananama, dok je Verona odbila osuditi navode o majmunskom glasanju njihovih navijača usmjerenih ka Francku Kessieju.

“Mislim da je rasizam ovdje veći problem nego, možda, u drugim zemljama, posebno u Engleskoj. Ne znam šta da kažem o tome. Ali mislim da je to u Italiji puno više od očekivanog. Također, mislim da sve mora krenuti od saveza, oni moraju zaštititi igrače. To je jedini način. Znam da se, dok sam igrao u Engleskoj, to mnogo poboljšalo. Tamo je sve manje rasizma. Ali nadamo se, za dobro drugih igrača, da se ove stvari mogu zaustaviti i nadam se da će savez to uvidjeti i pokušati zaustaviti na bilo koji mogući način. Ako nekoga čujete da to radi, samo mu zabranite dolazak na stadion. I više ne može doći. Ne trebamo rasiste na stadionima”, rekao je Džeko za Sky Sports.

Podsjetimo, kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine je novu sezonu u Italiji otvorio golovima pa je tako u prva tri kola postigao dva pogotka.

klix