Rukometašice iz Nikšića osvojile memorijal “Mevzeta Perla – Balja u Goraždu

Rukometašice RK “Levalea” iz Nikšića (Crna Gora) pobjednice su memorijalnog turnira u ženskom rukometu koji već 24 godine ŽRK “Goražde” organizuje u  znak sjećanja na “Mevzetu Perlu – Balju koja je prerano preminula. Balja je bila jedna od najuspješnijih rukometašica u historiji ženskog rukometa u Goraždu, sportašica koja je ostavila neizbrisiv trag svojom igrom i ukupnim odnosom prema sportu, klubu i svojim sugrađanima.

RK “Levalea” iz Nikšića je u finalnoj utakmici savladala ekipu domaćina ŽRK “Goražde” (33:27) .Treće mjesto na turiniru izborio je tim HŽRK “Zrinjski” iz Mostara, četvrto  ŽRK “Vitez” dok je peto mjesto zauzela ekipa  ŽRK “Hrasnica”– Ilidža. Dan prije turnira svoj nastup je otkazala i ekipa HŽRK “Izviđač CO” iz Ljubuškog.

Najbolji strijelac turnira je Marinela Ćorić iz HŽRK “Zrinjski”, za najboljeg golmana proglašena je Teodora Marković iz pobjedničke ekipe. Prema odluci posebnog sportskog žirija najbolja igračica turnira i rukometašica koja svojom igrom podsjeća na Mevzetu Perlu Balju je Monka Išpanović iz ekipe domaćina.

Njoj je priznanje uručio predsjednik ŽRK Goražde Sinan Ligata, a priznanja nagrađenim igračicama i klubovima uručio je i Munever Perla, brat Mevzete Perle.

Turnir je zvanično otvorio Arman Bešlija, kantonalni ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport.

“Hvala vam što zajedno sa nama čuvate sjećanje na našu Mevzetu, sjajnog čovjeka i sportašicu i na taj način, susrećući se u gradu rukometa promovišete sve njegove vrijednosti. Jer, rukomet je u Goraždu veliki sport, ali i mnogo više od toga. Ovdje je rukomet – život”, kazao je Bešlija.

Turnir je organiziran u susret 18.septembra koji se obilježava kao dan oslobodjenja,  te dan grada i BPK Goražde.