U maju 2020/Komponente za prvo SUV vozilo Aston Martina proizvodit će se u BiH, u Goraždu I Srebrenici

U pogonima “Prevent Componentsa” u Goraždu I Srebrenici radit će se komponente za najnoviji SUV model Aston Martina DBX koji ovaj brend prvi put plasira na tržište.

Generalni direktor “Prevent Componentsa” lokacija Goražde – Srebrenica Enes Hadžiahmić ocjenjuje da je riječ  o značajnom uspjehu ne samo za Prevent, već i generalno za razvoj ove industrije u BiH.

“ Predstavnici Aston Martina su ovih dana bili u posjeti kompaniji u Srebrenici I Goraždu I jučer smo dobili I zvaničnu potvrdu za razvoj samog procesa I proizvoda. Radit ćemo različite plastične komponente koje ćemo oblagati kožom. Ima tu malo I šivanja ali većinom radi se o procesu laminacije tj. vraping procesu dakle lijepljenju kože na kompletne plastične komponente enterijera u Aston Martinu. Priča je krenula prije otprilike godinu dana I mi smo zajedno sa Aston Martinom razvijali te proizvode, naši uposlenci su išli u Njemačku I to znanje koje su stekli prenijeli smo u BiH” – pojasnio je Hadžiahmić.

Dodao je da je proširenje saradnje sa  Aston Martino mod velikog značaja jer je, kako je kazao, to brend koji otvara velika vrata.  

“ Tu se ne radi o velikoj količini vozila na godišnjem nivou, ali definitivno je brend gdje ostali kupci automatski budu zainteresovani jer znaju koliki kvalitet Aston Martin zahtjeva I onda je to definitivno lakše.

“ Sa lokacijom u Goraždu prdstavnici Aston Martina su vidjeli veliki potencijal u segment same plastike, brizganja plastike I samog procesa flominga. Tako da, ja bih rekao za jednu godinu dana u kojoj smo stekli povjerenje I odličan kvalitet, mi bi mogli uraditi neku vertikalnu integraciju, uključiti što više plastičnih segmenata odnosno svih  procesa sa kojim trenutno “Prevent Components” raspolaže “ – istakao je on.

Po riječima Hadžiahmića, početak proizvodnje za Aston Martin planiran je u maju 2020. Godine a za taj vid posla dovoljan je postojeći broj uposlenih

“ Neće biti dodatnog upošljavanja zato što Aston Martin nema neke velike serije tako da ćemo to moći pokriti sa postojećim kadrom u Goraždu I Srebrenci, s tim što će taj kadar, recimo naši inžinjeri koji rade s njima mnogo naučiti I stvoriti tu neku dodatnu vrijednost koja će značiti za svakog uposlenika. U Goraždu imamo 65 uposlenih I u Srebrenici oko 70, tako da Prevent Components na obje lokacije upošljava oko 140 radnika” – naglasio je.

Aston Martin je samo jedan od brendova sa kojima sarađuje ova kompanija, koja se pozicionirala kao  pouzdan i kvalitetan dobavljač plastičnih komponenti za unutrašnjost vozila..

“ Definitivno smo ušli u vrhunske brendove kao što su Volvo, Jaguar ili Land rover I mamo jedan veliki projekat  o kojem ćemo u budućnosti imati više informacija, a to je da ćemo proizvoditi naslon za ruku za novi brend Pežo 308, C4 I DS. Dakle to je jedna platforma vozila za koje ćemo u budućnosti proizvoditi I planirani početak te proizvodnje je januar 2021. Godine” – kazao je generelani direktor Prevent Componentsa.

Kao članica Prevent grupacije, Prevent Components svoje proizvode plasira na tržišta Evrope, Azije, Afrike i Amerike.