FK Željezničar slavi 98. rođendan

Na današnji dan 1921. godine Željezničar je odigrao svoju prvu utakmicu u historiji. Bilo je to protiv SAŠK Napretka, koji je tada slovio za jedan od najboljih klubova na teritoriju BiH, prenosi fkzeljeznicar.ba.

Ideju o osnivanju Željezničara, mladi željeznički radnik Dimitrije Dimitrijević, koji je rođen i odrastao u centru grada na Mejtašu, u Čekaluši, predložio je već 1920. godine svom kolegi i prijatelju mašinovođi, Ludvigu Lepleu. Uz Stjepana Katalinića, oni formiraju inicijativni odbor iz čijeg jezgra nastaje i prva uprava kluba, na čijem se čelu našao diplomirani inžinjer građevinarstva, Austrijanac po rođenju, Mađar po narodnosti Hinko Tegzeš.

U osnivanju svog kluba veliki doprinos dali su svi radnici Željeznica: kupljena je lopta, prva sportska oprema, treniralo se na vojnom vježbalištu Egzercir, izrađena su i obilježja kluba, a djevojke igrača su na majicama izvezle lokomotivu – prvi grb kluba.

Uz dosta problema s tadašnjim vlastima, ”Plavi” su primljeni u Podsavez 19. septembra 1921. godine. Već spomenutu utakmicu sa SAŠK Napretkom Željezničar je izgubio 5:1, a jedini strijelac za Željezničar bio je upravo Dimitrije Dimitrijević.

avaz.ba