Prijem za hafiza Haruna ef. Efendića

 

U znak zahvalnosti na dosadanšnjoj uspješnoj saradnji kao i za doprinos koji je dao za naš Grad tokom obavljanja funkcije glavnog imama u Kayserija džamiji, gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović zajedno sa svojim saradnicima, danas je u Maloj sali Gradske uprave organizovao prijem povodom odlaska hfz. Haruna ef. Efendića koji nakon službe u Goraždu odlazi u Zenicu, gdje je preuzeo novu funkciju imama, hatiba i mualima u Ensardžamiji u ovom Gradu.

Govoreći o današnjem prijemu gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović je u izjavi za medije istakao – ”Imati pet hafiza u Goraždu je duhovno bogatstvo koje čuva ovaj Grad. Hafiz Harun je plemeniti insan koji je u Goraždu proveo sedam godina i u tome periodu uspio se izdići iznad svakodnevnice. On nije politiku unosio u džamiju i džemat, te tako nije zloubotrijebio minber i mihrabšto zaslužuje sve pohvale. Zaista sam tužan štoovakav čovjek odlazi iz našeg Grada, a nismo vidjeli razloge, sagledali situaciju, vidjeli šta je to što bi ga zadržalo u Goraždu i izbjegli njegov odlazak. Današnjim prijemom želio sam da kažem našem dragom Hafizu veliko hvala, njegove hutbe bilo je ljepota slušati, kao i predavanja. Kroz svoj radon je naš Grad na najbolji način predstavljao, jer smo mi imali veliki broj posjeta gostiju iz islamskih zemalja, Turske, koji su tokom boravka u Goraždu posjećivali Kayserija džamiju gdje je on prilikom obraćanja i hutbi na najbolji način predstavljao naš Grad i njegove građane. Meni bi često gosti kao što je NJ.E. Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije i drugi koji bi prisustvovali hutbi poslije govorili da džumu nikada nisu tako doživjeli, jer se on posebno obrati gostima na arapskom jeziku i zaželi im dobrodošlicu, zato i kažem da je na najbolji način predstavljao naš Grad, a da ne govorim o njegovom uspjehu u mektebu, zatim saradnja sa mladima i privlačenje mladih u džemat.”

Riječi zahvalnosti Gradonačelniku i svi građanima Goražda tokom današnjeg prijema uputio je hafiz Harun ef. Efendić – ”'Povodom moga prelaska u novi džemat, džemat Ensar džamije u Zenici, naš uvaženi Gradonačelnik, moj brat, organizovao je prijem ili ispraćaj u svome Kabinetu, zbog toga mu veliko hvala moleći Allaha dž.š. da mu pomogne da istinski služi ovaj Grad i ovaj narod koji to zaista zaslužuje i da u tome bude primjer svim ostalim načelnicima i gradonačelnicima. U našem današnjem druženju ja sam kazao da me ova gesta nimalo ne iznenađuje, jer ona predstavlja kontinuitet i nastavak korektnih odnosa i komunikacije između Gradonačelnika i mene od prvog dana odkada sam došao u Goražde pa sve do danas. Ovu priliku koristim svakako i da poselamim i da se zahvalim mojim dragim i dobrim Goraždanima koji su me prihvatili kao jednog od njih što i jesam od prvog dana kako sam došao u Goražde i preuzeo dužnost imama, hatima, mualima džemata Kayserija džamije. Toplinu, pitomost, finoću ovog naroda je nemoguće sakriti i to osjeti svako ko dođe u Goražde, posebno oni koji se zadrže sa ovim narodom duže vrijeme što je slučaj samnomdijeleći uspomene sa njima gotovo sedam godina. Zbog toga lijepog sedmogodišnjeg iskustva sa mojim dobrim Goraždanima odavde nosim najljepše uspomene, najljepša sjećanja na njih i ono što sam mislio o njima sam javno obznanjivao posebno musafirima koji su dolazili u Goražde i dalje ću nastaviti misliti i iznositi to mišljenje, jer ako Bog da i kad odem u Zenicu nastaviću spominjati Goražde i Goraždane po dobru i svakako, koliko mi moje mogućnosti i obaveze budu dozvoljavale koristiti priliku da dođem i zijaretim ovaj Grad i ove dobre ljude. Ponovo veliko hvala Gradonačelniku i mojim Goraždanima i molim Allaha dž.š. da vas čuva svakog zla i da vam da napredak na svim poljima.”