U Općini Foča u Federaciji BiH danas je počela 15. regionalna izložba poljoprivrednih proizvoda „Zdrava hrana iz Ustikoline“

Organizator tradicionalne manifestacije je Udruženje poljoprivrednih proizvođača Foča – Ustikolina, uz podršku Općine Foča u FBiH, Vlade BPK i Grada Goražda.

Događaj izložbeno-prodajnog karaktera otvorila je premijerka BPK Goražde Aida Obuća, a manifestacija je  i ove godine okupila više od 50 izlagača iz BPK, susjednih općina Republike Srpske ali i drugih gradova BiH.

Said Begić iz Ustikoline redovan je učesnik ove i sličnih manifestacija. I ove godine izložio je med i njegove prerađevine

„ Što se tiče meda godina je bila ispod prosjeka, ali imamo dosta pčelinjih društava pa smo uspjeli nešto prikupiti. Međutim, čini mi se da je sve manje izlagača i posjetilaca ove manifestacije jer nema prodaje jer slabi kupovn amoć stanovništva“ – kaže Begić.

Za razliku od njegda, organizatori su zadovoljni odzivom izlagača i posjetilaca.

„ Prezadovoljni smo odzivom izlagača koji su ove godine pored Gornje drinske regije stigli i iz Sarajeva, Visokog i Banja Luke, a najveće zadovoljstvo proizvođača je kada se proda roba. I na ovaj način osiguran je dobar dio plasmana poljoprivrednih proizvoda i prerađevina od voća i povrća  koji su naši izlagači vrijedno pripremali“ – kazao je predsjednik udruženja poljoprivrednih proizvođača Foča – Ustikolina Sulejman Dreca.

Regionalnoj izložbi prisustvuju i predstavnici federalnih ministarstva poljoprivrede te  ministarstva za izbjegla i raseljena lica, kao i predstavnici poljoprivrednog fakulteta iz Sarajeva, kao i poljoprivredne škole iz Goražda

„ Svoj doprinos dali su i učenici OŠ Ustikolina koji su pripremali i izložili svoje proizvode u vidu poslastica i drugih proizvoda, a njihovom prodajom natsoje osigurati novac za ekskurziju“ – dodao je Dreca.

Naglasio je da su resursi poljoprivrede koje ima ovaj dio BPK Goražde, veliki podsticaj i za otvaranje novih radnih mjesta ali i održiv povratak na prostoru Općine Foča u FBiH.

Pored izložbenog dijela, u okviru manifestcaije bit će priređene edukacije, a 15.  Regionalna izložba poljoprivrednih proizvoda „Zdrava hrana iz Ustikoline“ bit će završena sutra dodjelom  priznanja i nagrada najuspješnijim izlagačima.