Počelo obilježavanje dječije nedjelje i u našem gradu

Prva sedmica u mjesecu oktobru tradicionalno se u svijetu obilježava kao Nedjelja djeteta čime se posebna pažnja želi posvetiti djeci i dječijim pravima, a i ove godine Nedjelja djeteta u svijetu će biti obilježena nizom sadržaja. Kao i prethodnih godina Nedjelja djeteta obilježava se i u našem gradu, tako da će biti organizovani brojni sadržaji tokom ove sedmice.

Tim povodom u ime gradonačelnika Goražda dr.sci. Muhameda Ramovića njegovi pomoćnici Sanid Zirak i Armin Čavrk sa saradnicima, danas  su u Maloj sali Gradske uprave, organizovali prijem za mališane vrtića Sunce, SOS Kinderdorf i Plavog cvijeta.

Uz razgovor i druženje sa mališanima, uručeni su im prigodni pokloni, a također su i za Gradonačelnika dodjeljeni pokloni, crteži koje su nacrtala djeca iz pomenutih vrtića.

Djeca nisu krila radost zbog prijema koji im je organizovala Gradska uprava, dok u Upravi naglašavaju da su djeca uvijek dobrodošla i da će svoj rad usmjeriti ka tome da djeci stvore što bolje uslove za život.

Govoreći o nedjelji djeteta i današnjem prijemu šef Kabineta Gradonačelnika, Armin Čavrk u izjavi za medije je istakao – ”Povodom Nedjelje djeteta danas je u Gradskoj upravi organizovan prijem za mališane goraždasnih vrtića. Radi se o Nedjelji djeteta koja je ustanovljena konvencijom UN o pravima djeteta i smatram da ovo nije jedina nedjelja u kojoj treba da razmišljamo o djeci i njihovoj dobrobiti. Posebno mi je drago što smo se sastali u instituciji u kojoj se donosi mnogo odluka koje su značajne za život ove djece i nadam se da će i ovo biti poruka svima onima koji se nalaze u procesu donošenja odluka da svaka njihova odluka treba na umu ima budućnost djece i kako će se odluka koju oni donesu odraziti na njihov život. Također, Nedjelja djeteta upozorava nas da se o pravima djeteta ne treba brinutim samo ovih sedam dana već tokom čitave godine i to na način što ćemo ih zaštiti od svih štetnih uticaja svjeta kojih ih okružuju. Ovom prilikom djeci svijeta čestitam Nedjelju djeteta i nadam se da će u budućnosti odrastati u sretnijem društvu, u društvu koje će njihove interese kao budućnost planete stavljati na prvo mejsto.”

O današnjem prijemu i obilježavanju Nedjelje djeteta u našem gradu u izjavi za medije govorila je koordinatorica parka Plavi cvijet, Lejla Medošević – ”U ovoj sedmici nizom sadržaja u našem gradu biće obilježena Nedjelja djeteta i evo jedna od prvih aktivnosti jeste posjeta Gradskoj upravi i Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK-a. Ovim se želi skrenuti pažnja koliko su važna djeca za jedan cijeli sistem, tako ćemo u narednim danima sa djecom učiti o njihovim pravima ali obavezama, gdje ćemo različitim sadržajima obilježiti Nedjelju djeteta.”