Jedan dio učenika Osnovne škole „Fahrudin Fahro Baščelija“ u Goraždu nastavni dan umjesto u školskim klupama, proveo je u voćnjaku

Demonstrirajući primjer poduzetničkog učenja u praksi, učenici dva deveta, jednog sedmog i odjeljenja za djecu sa poteškoćama u razvoju, uz podršku nastavnika  realizovali su kompletan proces proizvodnje domaćeg soka od jabuke na tradicionalan način.

„ Mi smo se okupili u školskom voćnjaku da bi smo napravili sok od jabuke koji ćemo kasnije prodavati na novogodišnjem bazaru. Ovo je jedan vid poduzetničkog učenja gdje mi kao mladi ljudi učimo da napravimo nešto svoje, neki koristan proizvod od kojeg ćemo kasnije zaraditi. Učili smo kojim procesima dolazimo do tog zdravog soka. Naravno da su naše jabuke neprskane, zdrav proizvod i zato nam je drago što možemo da nešto takvo plasiramo na tržište“ – kaže učenica devetog razreda Amila Herak.

Direktorica OŠ „ Fahrudin Fahro Baščelija“ Jasmina Djana naglašava da su ovu ideju inicirali sami učenici.

„ To je bila njihova ideja koju su nastvanici podržali na nastavničkom vijeću. Nabavili smo im sve što je potrebno. Oni su obrali voće i napravili  160 litara prirodnog i zdravog domaćeg soka od jabuke.  Ovo je bio nastavni dan koje se realizovao u školskom voćnjaku praktično I mislim da je ovo dobar primjer svima nama kako se jako dobri časovi mogu održati u prirodi čak možda i  puno efikasniji od većine onih koji se realizuju u školskim klupama“ – ističe Djana.

Dodala je da je ova škola dio projekta poduzetničkog učenja koje se promoviše kroz novogodišnji bazar.

„ Bazar se tradicionalno planira u mjesecu septembru i četiri mjeseca se učenici pripremaju odnosno oni biraju šta će proizvoditi, na koji način, za koje tržište i kako će formirati cijenu. Jedna od tih aktivnosti je upravo ova izrada soka što je čisto poduzetničko učenje gdje su učenici sve osmislili. To je divan primjer da smo uspjeli da kod njih probudimo taj poduzetnički duh  i nadam se da će nam i ovo postati praksa ukoliko svake godine rodi voće“ – kazala je direktorica OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“.

Sok pripremljen na tradicionalan način degustirali su i predstavnici  ministarstva za obrazovanje BPK Goražde, koji ovakav primjer poduzetničkog učenja ocjenjuju visokom ocjenom.

„ Probala sam sok koji su naši učenici sa nastavnicima pripremili i mogu reći – čista desetka.  Još bitnije od toga je da smo na licu mjesta imali jednu pravu razvijenu poduzetničku ideju, od branja jabuka, same pripreme soka i na kraju prodaje. Obzirom da znamo da je poduzetnička jedna od ključnih kompetencija, na tome zaista sve škole moraju raditi, kako bi se učenici pripremili da kapacitete koje imaju sutra mogu pretvoriti u novac, što smo u ovom slučaju vidjeli. Čestitam školi na ovoj divnoj ideji i nastavnicima koji su radili sa učenicima koji su kako smo vidjeli oduševljeni i mogu biti primjer svim ostalima“-  kazala je  stručna savjetnica za predškolsko  osnovno obrazovanje Amira Borovac.