U toku završne pripreme za održavanje XVI provredno-kulturne manifestacije ”DANI JABUKE” Goražde 2019

Povodom održavanja XVI privredno-kulturne manifestacije ”Dani jabuke” Goražde 2019., premijerka BPK-a Aida Obuća i gradonačelnik Grada Goražda dr.sci. Muhamed Ramović, te ministar za privredu BPK-a Mensad Arnaut sastali su se danas sa predsjednikom Udruženja ”Dani jabuke” Goražde Mirsadom Hubanićem, u čijoj organizaciji se i održava ova manifestacija.

Cilj sastanka je definisanje aktivnosti u okviru ove već tradicionalne manifestacije koja će se održati od 10.10.-12.10.2019. godine u Gradskoj dvorani ”Mirsad Hurić” u Goraždu, a čiji je pokrovitelj Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Grad Goražde. Kako je istaknuto ova manifestacija je jedna od tri najznačajnija sajma u oblasti poljoprivrede u BiH, a pripreme za njeno održavanje su u završnoj fazi.

Na Danima jabuke u našem gradu se očekuje oko 120 izlagača iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske koji će izložiti proizvode iz oblasti poljoprivrede, prehrambene industije i turizma. U okviru manifestacije će biti organizovan i ”Kviz znanja” u kojem će učestvovati učenici iz dvanaest poljoprivrednih škola iz BiH, Srbije, Hrvatske i Makedonije, te takmičenje ”Jabuka u tradicionalnoj i savremenoj gastronomiji” u kojem će uzeti učešće učenici ugostiteljsko-turističkih škola iz BiH, Hrvatske i Srbije, te pokazati svoje umijeće.

Takođe, u okviru ove manifestacije će biti održan i okrugli sto o temi ”Pristupni EU fondovi za oblast poljoprivrede i ruralnog razvoja”, a kako ističe organizator manifestacije i ove godine će biti dodjeljena priznanja za kvalitet proizvoda.