Od Sarajeva do Goražda uskoro za 45 minuta: Kako napreduju radovi na tunelu Hranjen

“Na južnom portalu tunela Hranjen u toku su završni radovi na iskopu i primarnom osiguranju predusjeka i regulaciji prirodnih vodotoka. Trenutno smo u petoj fazi PBC kategorije gdje štitimo krovni dio tunela sa metalnim cijevima 115. Na glavnoj tunelskoj cijevi do sada je iskopano nekih 60 metara tunela. Što se tiče sjevernog portala tunela Hranjen u toku je izvođenje radova na predusjeku, a u planu je da se u narednih desetak dana uđe u tunelski iskop“, kazao je Nihad Kevrić, rudarski inžinjer Euro-asfalt d.o.o. Sarajevo.

Osiguranje predusjeka na sjevernom portalu izvodi se mlaznim betonom, armaturnim mrežama i sidrima po fazama iskopa. Također, izvođač je za potrebe izrade radnog platoa izveo radove na zacjevljenju rijeke Čemernice.

Paralelno sa glavnom tunelskom cijevi projektirana je servisna cijev dužine 5490 metara. Servisna cijev i poprečni prolazi služe za evakuaciju iz jedne u drugu tunelsku cijev ugroženih korisnika objekta, te kao alternativni pristup spasiteljima. Predviđeno je 6 poprečnih prolaza za pješake na udaljenosti manjoj od 1000 metara, te 5 poprečnih prolaza za interventna vozila na odaljenosti od 1000 m. Ukupno sa sigurnosnog aspekta poprečnim prolazima se može izvršiti evakuacija učesnika u saobraćaju na svakih 500 m. Servisna cijev se u ovoj fazi izgradnje izvodi bez sekundarne obloge.

Za potrebe gradilišta formirano je i centralno kamp naselje u mjestu Hrenovica, te kamp na južnom izlazu tunela Hranjen. Instalirana kamp naselja obuhvataju infrastrukturu za smještaj radnika, uredske prostorije, betonare, deponije materijala u skladu sa zahtjevima projekta.

Iskop se izvodi prema principima „nove austrijske metode tunelogradnje“ (NATM). Brza cesta u području tunela određena je na brzinu do 100 km/h. Izgradnja tunela Hranjen predstavlja historijski projekat za Goražde jer će se cestovna udaljenost ovog grada na Drini i Sarajeva sa sadašnjih 95,6 smanjiti na 56 kilometara. S obzirom na kvalitet nove trase, vožnja između Sarajeva i Goražda će trajati svega 45 minuta, umjesto dosadašnji sat i po, kazali su iz JP Autoceste FBiH.