Belgija prva izborila Euro, Hrvatska i Poljska na dobrom putu

Nogometna reprezentacija Belgije kao prva se plasirala na Evropsko prvenstvo koje će iduće godine biti održano u 12 gradova u 12 evropskih zemalja. Belgija je u susretu sedmog kola I grupe pobijedila San Marino 9:0 upisavši i sedmu pobjedu u grupi uz gol-razliku 28:1.

Korak do EP-a u grupi I je i Rusija, koja je pobijedila Škotsku 4:0. Škoti su se dobro držali skoro sat vremena, a potom su se raspali.

Pravu dramu gledali smo u Roterdamu, gdje je Holandija bila na rubu poraza od Sjeverne Irske, ali je na koncu slavila 3:1 i preuzela vrh u grupi C.

Na tabeli grupe vode Holandija, Njemačka i Sjeverna Irska sa po 11 bodova, no “Oranje” i “Elf” imaju i utakmicu manje.

U skupini G Poljska i Austrija su upisale važne pobjede na putu prema EP-u, a u igru za evropsku smotru vratila se i Sjeverna Makedonija.

Poljska je u Rigi pobijedila Latviju sa 3:0, a junak utakmice bio je Robert Levandovski (Lewandowski), koji je postigao het-trik.

Austrija je u Beču bila bolja od Izraela 3:1, dok je Sjeverna Makedonija pobijedila Sloveniju 2:1.

Vodeća u grupi je Poljska sa 16 bodova, Austrija ima 13, a Slovenija i Sjeverna Makedonija po 11 bodova. Izrael ima osam bodova, a na začelju je Latvija, bez bodova.

Veliki korak ka plasmanu na Evropsko prvenstvo napravila je i reprezentacija Hrvatske koja je u okviru grupe E u Splitu pobijedila Mađarsku 3:0.

avaz.ba