Kviz znanja na sajmu jabuke

– U okviru 16. tradicionalnog sajma „Dani jabuke“ danas je u Goraždu održan 11. po redu međunarodni Kviz znanja za učenike poljoprivredno-tehničkih škola iz regiona.

Ove godine u kvizu je učestvovalo deset škola iz BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije, a najviše znanja pokazali su učenici grada domaćina, iz Mješovite srednje škole (MSŠ) „Enver Pozderović“. Drugo mjesto osvojio je tim Srednje poljoprivredno-prehrambene škole iz Sombora, dok je treća Srednja škola poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti Sarajevo.

„ Zadovoljni smo ovogodišnjim kvizom jer vidi se da se učenici prilično spremaju za ovo takmičenje zajedno sa svojim mentorima tako da su  pokazali zavidno znanje. Takmičenje se odvija iz oblasti biljne proizvodnje i nešto malo više je bazirano na voćarstvu. Prvi dio takmičenja je pisani test a drugi je usmeni“ – ističe članica OO „Dani jabuke“ Erna Bičo.

Za predstavnike škola, učesnika Kviza znanja danas su prijem priredili resorni ministar Arman Bešlija  i premijerka BPK Goražde Aida Obuća. Prilika je iskorištena za upoznavanje, razmjenu iskustava ali i razgovore o problemima sa kojima se suočavaju poljoprivredne škole.

„ Jedan od glavnih problema sa kojima se suočavaju sve škole u regionu je nedostatak interesovanja učenika za upis u poljoprivredne škole. Zaključili smo da je potrebna kvalitetnija promocija tog zanimanja na način da se učenicima završnih razreda osnovnih škola pojasni koji su to benefiti poljoprivrednih zanimanja odnosno njihovi kvaliteti. Takođe postoji i ideja da se poljoprivredne škole iz regiona uvežu u jednu zajedničku asocijaciju i da onda zajednički nastupaju u riješavanju ovog ali i drugih problema“ – kazala je Obuća.

Kviz znanja poput ovog koji se organizuje u okviru sajma Dani jabuke, odlična je prilika da učenici iskazuju i razmjenjuju znanja, ali i stvaraju prijateljstva – kažu njihovi profesori.

„ Naša škola četvrti put učestvuje na ovom takmičenju i zaista se želim zahvaliti i organizatorima ali i predstavnicima vlasti u Goraždu na jednom prijatnom i srdačnom gostoprimstvu. Na sastanku smo imali priliku da razgovaramo i o problemima sa kojima se suočavaju sve škole u regionu i oni su slični ili isti. Benefiti ovih takmičenja i samih sastanaka su da unaprijedimo stanje u našim školama. Mi smo okrenuti jedni drugima, živimo na malom prostoru, govorimo istim jezikom, tako da će u perspektivi ta saradnja biti još dublja i plodotvornija“ –  kaže  Dragan Jevetić iz  Srednje poljoprivredno-prehrambene škole Sombor – Vojvodina.

Prvi put u Kvizu znanja učestvovali su i učenici iz Sjeverne Makedonije

„ Prvi put smo ovdje i čast nam je biti dio toga. Naši učenici razmjenjuju iskustva, druže se. Ovakvi susreti su mnogo značajni kako za učenike tako i za profesore. Imamo iste ili slične probleme tako da je ovo odlična prilika da razmijenimo iskustva i možda nađemo neka riješenja za bilo koje probleme „ – smatra Goran Velkovski iz Srednjeg zemjodelskog šumarskog učilišta “Gorče Petrov”  Kavadarci.

Pored ideje za osnivanje regionalne Asocijacije poljoprivrednih škola, danas je pokrenuta i ideja njihovog međusobnog bratimljenja, što bi takođe doprinijelo boljoj saradnji i unapređenju rada ovih obrazovnih ustanova.

„ Po prvi put smo sa svojim učenicima u Goraždu i na samom takmičenju.Naša škola ima stvarno dugu tradiciju i želimo da sarađujemo sa svim školama iz regiona i učestvujemo na svim međunarodnim takmičenjima.Zato smo i došli ovdje  u nadi da će se sprijateljiti sa učenicima iz drugih škola i to prijateljstvo njegovati i nakon završetkaobrazovanja“ – kazao je   Branko Rajičić iz Srednje škole „Sveti Trifun“ sa domom učenika iz Aleksandrovca (Srbija).

U okviru sajma “Dani jabuke” danas je održano i kulinarsko takmičenje učenika srednjih škola iz regiona ” Jabuka u tradicionalnoj i modernoj gastronomiji”. Prvo mjesto osvojila je Srednja ugostiteljsko-turistička škola Sarajevo, drugo je pripalo Srednjoj stručnoj školi “Džemal Bijedić” Goražde dok je treća Srednja škola “Stjepan Ivšić” Orahovica (Hrvatska).