Sa pres konferencije Nezavisnog strukovnog sindikata uposlenih u zdravstvu

– Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu  BPK Goražde sa današnje pres konferencije pozvao je kantonalnu Vladu da  konačno krene u  pregovore o novom granskom kolektivnom ugovoru za uposlene u zdravstvu na području ovog kantona.

Predsjednik sinidikata Emir Baščelija ističe da su se odlučili na ovaj korak zbog inertnog odnosa Vlade BPK prema zdravstvenim radnicima okupljenim u ovom sindikatu.

„ Zdravstveni radnici su apsolutno nezadovoljni odnosom ove Vlade a posebno resornog ministarstva prema nama.  Već mjesecima pokušavamo stupiti u kontakt s njima i pokrenuti pregovore jer nam je istekao kolektivni ugovor. S druge strane Vlada je inkognito radila sa drugim sindikatom i s njima su uspjeli da sklope i potpišu granski kolektivni ugovor, dok nas jednostavno nisu ni čuli. Mi smo bili prinuđeni da na ovaj način, sa pres konferencije pozovemo vladu da sjednemo za pregovarački stol, da pokušamo pronaći zajednički jezik, da ne bi ispaštali naši pacijenti a ni uposlenici“ – ističe Baščelija.

Napominje da je glavni zahtjev uposlenih u zdravstvu na području BPK Goražde, potpisivanje novog granskog kolektivnog ugovora.

„ Ne želimo apsolutno ništa više ni manje od onoga što je dobio sindikat doktora, samim tim što u našem kolektivnom koji je istekao, u Aneksu tačka 3. Stoji da sve ono što dobije  sindikat doktora treba da dobije i ovaj,  i mi se toga pridržavamo. Koliko znamo u novom kolektivnom ugovoru doktora bilo je nekoliko izmjena a jedna se odnosi na povećanje koeficijenata i promjene nekih uslova, kako sleduje po zakonu. Mi  spsolutno podržavamo potpisivanje tog kolektivnog ugovora ali tražimo ista prava i za ostale uposlene u zdravstvu. Kasa je jedna, zajednička, a na ovaj način Vlada je napravila to da je, figurativno rečeno, jednom djetetu dala a drugom nije“ – naglasio je Baščelija.

Izrazio je razočarenje činjenicom da, kako je kazao,  insistiranje sindikata koji je reprezentativan na svim novima, od ustanove do Federacije, Vlada BPK nije shvatila ozbiljno.

„ Prinuđeni smo putem medija da ih pozovemo za pregovarački sto. Premijerka je u svom ekspozeu sebi u zadatak stavila između ostalog da ima zadovoljne zdravstvene radnike, ja se iskreno nadam da će pokušati da to i ostvari. U ovom trenutku ima jako nezadovoljne, da ne kažem ljute zdravstvene radnike i prvenstveno premijerka i resorni ministar trebaju da urade ono što su trebali davno. Ljekari su tražili i dobili povećanje koeficijenata za 0,4 takođe to želimo i mi, vidjećemo u kojem pravcu će se sve to kretati“ – kazao je Baščelija.

Iz Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu BPK Goražde upozorili su da su, ukoliko se Vlada BPK ogluši na njihov poziv, otvorene sve zakonske mogućnosti

„ Dat ćemo sve od sebe da to bude za pregovaračkim stolom. Nažalost, imamo još samo 15 dana. Neću da prejudiciram ništa ali sve opcije su otvorene uključujući i štrajk, tužbe i sve ostalo što zakon dozvoljava“ – kazao je predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu BPK Goražde.