Zmajevi bez Edina Džeke na ispitu zrelosti: Finska na Bilinom Polju večeras mora pasti

Zmajevima je ovo ključna utakmica kada je u pitanju plasman na Euro kroz kvalifikacije. Sve osim pobjede znači i definitivni oproštaj od tog scenarija i okretanje ka baražu koji su izabranici Roberta Prosinečkog ostvarili kroz Ligu nacija.

No, čak i u slučaju pobjede Zmajevi će se morati dobro namučiti da kroz kvalifikacije odu na smotru najboljih evropskih selekcija. U suštini, naši reprezentativci moraju dobiti sve četiri preostale utakmice (Finska, Grčka, Italija i Lihtenštajn).

Otežavajuća okolnost za ekipu koju sa klupe vodi Robert Prosinečki je i činjenica da će do pobjede protiv Finske, ali i Grčke tri dana kasnije, morati doći bez kapitena i najboljeg igrača Edina Džeke.

Džeko je slomio jagodičnu kost na susretu italijanskog prvenstva i već je operisan, te će sa tribina bodriti svoje saigrače.

Glavno pitanje koje se nameće je ko će zamijeniti Džeku?

Prosinečki je od napadača pozvao Riada Bajića i Armina Hodžića i nije isključeno da jedan od njih počne susret.

No, postoji mogućnost i da Zmajevi zaigraju sa “lažnom devetkom” koju bi mogao igrati Amer Gojak ili Izet Hajrović.

Ulogu kapitena u ovom susretu preuzet će Miralem Pjanić. Pjaniću će ovo biti prvi put u karijeri da kao kapiten izvede reprezentativce na travnjak, a na jučerašnjoj konferenciji za medije poručio je kako se nada da će neko od saigrača iskočiti u prvi plan.

Što se tiče reprezentacije Finske, selektor Markku Kanerva može računati na sve najvažnije igrače uključujući i Teemua Pukkija.

Napadač Norwicha je nakon furioznog otvaranja sezone upao u golgetersku krizu, te u posljednje tri takmičarske utakmice nije tresao protivničke mreže. Podsjetimo, Pukki je postigao oba pogotka u susretu između Finske i BiH (2:0) u Tampereu 8. juna.

Susret BiH – Finska igra se danas na Bilinom Polju s početkom u 18 sati. Glavni sudija meča je Ivan Kružliak iz Slovačke, a asistirat će mu sunarodnjaci Tomaš Somolani i Branislav Hancko.

U kvalifikacionoj grupi J danas od 20:45 sati igraju i Italija – Grčka, te Lihtenštajn – Armenija.

klix.ba