Ambasador Nizizemske u BIH boravio u posjeti BPK Goražde

– Ambasador Nizozemske Reinout Vos danas je boravio u radnoj posjeti Bosanskopodrinjskom kantonu i Gradu Goražde. Sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti razgovarano je o stanju u BPK, odnosima sa susjednim opštinama Republike Srpske (RS) kao i planiranim projektima u ovom dijelu BiH.

Ambasador Vos naglasio je da je jedan od razloga njegove posjete taj što vjeruje u snagu i posao koji obavlja kantonalni nivo.

„ Rekli su nam da ljudi u Goraždu imaju veoma poduzetnički duh  a moj razgovor sa premijerkom i predsjedavajućom Skupštine BPK Goražde je zaista to i potvrdio. Vi zaista trebate biti ponosni što imate tako divno vodstvo ne samo što su dame već što zaista rade odličan posao. Ovaj kanton ima odličnu saradnju i sa dijelovima drugog entiteta sa Republikom Srpskom, i ima veoma nizak nivo nezaposlenosti.  Privatni sektor ima povjerenje i dobre uslove da radi dobar posao i ja sam siguran da će tako nastaviti i ubuduće“ – kazao je ambasador Vos.

Tokom razgovora poseban akcenat stavljen je na projekat uspsotave hemodijaliznog centra, u čemu je ambasador Vos obećao svoju podršku.

„ Premijerka je objasnila da želi unaprijediti stanje u zdravstvu u kantonu a posebno je napomenula izgradnju dijaliznog centra. Ja se nadam već slijedećem dolasku jer Goražde je zaista osvojilo moje srce“ – kazao je ambasador Nizozemske u BiH.

Premijerka BPK Aida Obuća istakla je da je dogovoreno unaprijeđenje saradnje između ovog kantona i ambasade Nizozemske.

„ Predsjedavajuća Skupštine Edita Velić  i ja smo sa svoje strane ambasadora upoznali sa stanjem u kantonu i našim prioritetima kada su projekti u pitanju i naravno akcenat je stavljen na uspostavu hemodijaliznog centra, projekta koji je jako bitno započeti u 2019. Godini. Tražili smo podršku i od ambasadora Nizozemske, on je obećao da će u okviru svojih finansijskih mogućnosti pratiti ovaj projekat. Konkretno, pomoć očekujemo u uređenju vanjskog dijela i prostora oko hemodijaliznog centra,mjesta za odmor hemodijaliznih pacijenata, da nam tu pomoć pruži nizozemska ambasada“ – kazala je Obuća.

 Ambasador Nizozemske u BiH danas se sastao i sa gradonačelnikom Goražda Muhamedom Ramovićem.