Goraždani organizovali malonogometni turnir u čast Zaimu Imamoviću

Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” BPK Goražde I kantonalno ministarstvo za boračka pitanja organizirali su u gradskoj dvorani “Mirsad Hurić” prvi memorijalni malonogometni turnir u čast legendarnog komandanta Zaima Imamovića. Na turniru povodom 24.godišnjice pogibije heroja sa Drine okupilo se osam ekipa, ratnih veterana kako bi evocitrali uspomene na komandanta Zaima, koji je posthumno odlikovan najvišim ratnim priznanjen značkom “Zlatni liljan”.

Pobjednik turnira je ekipa MUP-a BPK Goražde, drugi je tim Prve drinske, a treća ekipa 43.drinske brigade, dok su na turniru učestvovali veterani, bivši pripadnici ratnih brigada, nekadašnje Istočno-bosanske operativne grupe koji su branili boje tih brigada i u sportu, na manifestacijama koje su se održavale u toku rata.

“Prvi put organizujemo ovaj turnir u znak sjećanja na našeg legendarnog komandanta i velikog patriotu Zaima Imamovića. Znamo koliko je on volio sport. Bio je jedan od najboljih višebojaca u bivšoj JNA i nekadašnji fudbaler FK “Radnik” iz Hadžića” , kaže Derviš Hadžić.Dedo, potpredsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja.

Ministar za boračka pitanja BPK Edin Aganović ističe da je najmanje što ovaj dio BiH može učiniti je da sačuva sjećanje na legendarnog komandnta koji ga je hrabro branio.

“Ranijih godina skoro sve aktivnosti uz obilježavanje godišnjice njegove pogibije održavale su se u Kantonu Sarajevo. Organiziran je prijevoz i posjeta mezaru, kao da taj čovjek nije hodao ovim prostorima. Imajući u vidu njegov ogroman doprinos, odlučili smo da organizujemo i ovaj turnir koji sada okuplja veterane, ali u perspektivi naša je želja da on u narednim godinama okupi i profesionalne ekipe”, kaže Aganović.

Komandant Zaim Imamović poginuo je 9. oktobra 1995. godine na Rogojskoj gredi, na padinama Treskavice u okviru završnih borbi koje je vodila Armija RBiH na deblokadi Sarajeva i Goražda, nekoliko dana prije uspostave mira u BiH.