Goražde: 54 srednjoškolca školske klupe zamijenila radnim mjestima

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini danas je i u Goraždu realizovala  „Socijalni dan“ u kojem srednjoškolci svoje školske klupe mjenjaju  radnim mjestima.

Na području našeg Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde 54 srednjoškolca radila su  u institucijama, ustanovama i preduzećima koji su podržali projekat „Socijalni dan“.

Pet srednjoškolaca danas je  obnašalo ministarske odnosno premijersku funkciju  u Vladi BPK Goražde.

Premijerka Aida Obuća i ministri u kantonalnoj Vladi članove Asocijacije srednjoškolaca – Lokalnog tima Goražde, upoznali su sa osnovnim zadacima i nadležnostima izvršne vlasti,  nakon čega su srednjoškolci  preuzeli njihove funkcije.

Premijerka BPK AidA Obuća istakla je da je Vlada BPK donijela odluku da pozitivno odgovori na zahtjev Asocijacije srednjoškolaca, da oni danas budu članovi Vlade i premijer BPK Goražde.

„  Prvi put su u zgradi Vlade i mi smo im izašli u susret  želeći im približiti  ministarstva i šta se tu, u biti, radi u Vladi BPK Goražde, kako bi oni stvorili sliku o tome, šta i kako ko radi, da bi se kasnije mogli odlučiti kojim zanimanjem da se bave. Ono što je jako pozitivno a vezano za ovu akciju jeste da sva sredstva koja se prikupe današnjim volontiranjem odnosno radom srednjoškolaca će se iskoristiti u realizaciji njihovih kvalitetnih projekata. Ovo su jako vrijedna djeca koja žele društveno korisnom aktivnošću da pomognu svojoj društvenoj zajednici“ – kazala je Obuća

Koordinatorica ASU u BIH, lokalni tim Goražde, Amna Kazagić zahvalila se Vladi BPK ali i  drugim institucijama, ustanovama i preduzećima u kojima su danas srednjoškolci  školske klupe zamijenili  radnim mjestima te tako zaradili dnevnice od minimalno  20 KM.

„Ovo je prvi put nakon četiri godine da mi imamo priliku da radimo ovdje. Danas na području BPK  imamo 54 radna mjesta tj. 54 srednjoškolca, što je veliki uspjeh obzirom da smo prošle godine imali 35 radnih mjesta, tako da se trudimo i još više napredujemo. Ovo je divno iskustvo za nas, može se dosta toga naučiti, a takođe, socijalni dani su odlična prilika za mlade da se pronađu, jer mnogi su se odlučili za nešto uz pomoć socijalnog dana“ – kazala je Kazagić.

Naglasiula je da se sredstva prikupljena u okviru Socijalnog dana prikupljaju u fond Asocijacije srednjoškolaca u BiH, a za što će biti utrošena predlažu lokalni timovi ove asocijacije.