Socijalni dan 2019: Srednjoškolci su nadmašili sami sebe i ove godine okupirali 2094 radna mjesta!

Srednjoškolci su i ove godine, četvrti put za redom, pokazali koliku želju, motivaciju i moć imaju, te su ove godine ponovo nadmašili sami sebe i za ovogodišnji „Socijalni dan“ okupirali čak 2094 radna mjesta širom Bosne i Hercegovine.
Socijalni dan je ove godine dobio podršku svih Ministarstava na kantonalnom nivou i Vlade Brčko Distrikta, što je potvrdilo spremnost obrazovnih institucija za saradnju u projektu „Socijalni dan“.
Socijalni dan je dan kada srednjoškolci svoje školske klupe zamijene radnim mjestima. Poslodavci za svakog srednjoškolca na radnom mjestu uplaćuju dnevnice. Novac koji se zaradi Socijalnim danom uplaćuje se u Fond koji se kasnije koristi u svrhe finansiranja omladinskih projekata širom Bosne i Hercegovine. Ovim projektom mladi dobijaju priliku da uče i steknu svoje prvo radno iskustvo.
Ove godine, 18.10.2018., učešće u Socijalnom danu uzelo je 2094 srednjoškolaca iz 52 lokalne zajednice. Ovo je jedinstvena prilika za srednjoškolce da dobiju vid praktične nastave, te da kroz provedeno puno radno vrijeme okuse rad i da svojim jednodnevnim radom pomognu svojim vršnjacima u realizovanju njihovih ideja i pomognu sebi pri odabiru budućeg zanimanja.
Bez podrške srednjih škola iz cijele BiH ne bismo mogli ostvariti ove rezultate. Škole su uvidjele važnost ovog projekta, te su srednjoškolcima pružile priliku da svoj uobičajeni radni dan zamijene svojim prvim nezaboravnim radnim iskustvom!
Podršku i vjetar u leđa predstavlja nam veliki broj srednjoškolaca zainteresovanih za ovaj projekat, a posebno hvala ide svim preduzećima kojih je ove godine bilo 892 , koji su srednjoškolcima otvorili svoja vrata i pružili im podršku u njihovom radu.
Nadamo se ponovnoj saradnji sa našim partnerima i sljedeće godine, jer nam već 4 godine pomažu u motivisanju srednjoškolaca za rad i društveni angažman.
Fond Socijalnog dana otvara se početkom naredne godine, te pozivamo sve srednjoškolce da apliciraju sa svojim idejama, te da ih na taj način pretvore u djela!