Goraždanka ženama oboljelim od karcinoma poklanja tretmane u svom salonu

Goraždanka Selma Omeragić, vlasnica jedinog kozmetičkog salona u ovom gradu već izvjesno vrijeme ženama oboljelim od karcinoma poklanja besplatan tretman mikropigmentacije obrva. Danas je na isti način obradovala I Zdravku Mihajlović iz Rogatice koja je nakon oporavka od teške operacije I hemoterapija dobila poklon koji joj je, kaže, vratio samopouzdanje.

Spoznaja da boluje od karcinoma bila je teška, kao I samo liječenje, a ženi najteže pada gUbitak kose I obrva, ispričala nam je Zdravka kroz suze.

“Bilo je teško prihvatiti bolest, za mene I porodicu to je bio jedan šok. Počelo je tako što je jednostavno krenula upala mliječnog kanala I upala limfnih čvorova ispod pazuha. Kad sam se javila ljekaru rekli su mi da je to 90 posto mastitis, a da za tih 10 posto ne znaju šta se krije iza svega. Međutim, kad se sanirala upala, kad sam uradila sve pretrage, ultrazvukove I mamografiju otkrili su da je to karcinom. Onda su mi predlagali prvo hemoterapiju koju u početku nisam prihvatila, poslije sam operisana u Foči. I nakon operacije imala sam 12  hemoterapija. Teško se podnosi, ali pregurali smo nekako”, ispričala je Zdravka.

Priča nam kako je proživjela teške dane posebno u postoperativnom periodu, a teško joj  je pao gubitak kose I obrva, jer je sa njima  nestajalo samopouzdanje koje je tako potrebno dok traje bitka za život.

“Vidjela sma svašta I teže oboljelih slučajeva, ma svašta. Zato uvijek kažem zdravlje je najbitnije. Ženama najteže pada opadanje kose. Prolaze kroz teško stanje I ja sam to prošla, ali opet nekako čovjek mora sam sa sobom razlučiti neke stvari, pa sam govorila sebi kosa će porasti i evo počela je da raste. Na dobro je krenulo, nalazi su dobri, sad je sve ok, još  primam zaštitnu imunobiološku injekciju koja se prima na 21 dan. U međuvremenu je kćerka od moje zaove saznala da djevojka u Goraždu radi besplatne tretmane za obrve I pitala me da li ja to želim. Jako sam sretna da nam neko I ovo može omogućiti, puno joj hvala jer je to za nas žene jako bitno. Ovo je za mene predivna gesta I sigurna sam da bi puno značila svakoj ženi”, kaže Zdravka.

Dodaje kako u Rogatici ima mnogo žena oboljelih od karcinoma, te da za razliku od Goražda ili Višegrada u ovoj općini ne postoje udruženja na čiju bi pomoć I podršku mogle računati, niti akcije slične ovoj koju je pokrenula Selma Omeragić.

“Meni je jako drago što će Zdravka odavde otići sretna, jer svjesna sam šta jednoj ženi znači kosa, obrve ili sve što je čini ženstvenom. Sve žene koje su oboljele od kancera mogu da se jave , bez obzira odakle su i dobit će besplatan tretman kod nas. Riječ je mikropigmentaciji, tehnici koja najmanje oštećuje kožu i koja daje prirodnost, a našim ženama vraća samopouzdanje i sigurno se se ljepše osjećaju. A i mi  smo sretni što smo u prilici učiniti ovako nešto”, kaže Selma Omeragić.