Danas je rođendan FK Sarajevo: Jedan od najpopularnijih bh. klubova osnovan prije 73 godine

Danas je rođendan Fudbalskog kluba Sarajevo. Prije 73 godine, 24. oktobra 1946. u velikoj dvorani Fiskulturnog doma u Sarajevu, popularnom FIS-u, spojili si se Omladinsko sportsko društvo Sloboda i Radničko sportsko društvo Udarnik. Nastalo je Sportsko društvo Torpedo. Ime je stiglo po uzoru na istoimeni moskovski klub, a trajalo je nešto manje od godinu dana. U oktobru 1947. usvojen je prijedlog da se ime promijeni u Sportsko društvo Sarajevo.

Od maja 1949. godine postoji samostalno kao Fudbalski klub Sarajevo i vremenom je postao jedan od najpopularnijih klubova u BiH.

Sarajevo je najuspješniji klub iz BiH u ligi bivše države, a svoj debi imalo je u sezoni 1947./48., ali su preselili u niži rang. Vratili su se u društvo najboljih godinu kasnije i od tada nikada nisu napuštali ligu. Osvojili su dvije titule prvaka Jugoslavije.

Sarajevo ima četiri titule prvaka BiH i šest trofeja Kupa BiH. Danas djeluje kao klub čija su upravljačka prava u privatnom vlasništvu, većinski Vijetnamca Ngoyena Nama. Bordo boja je tradicionalna, a Sarajevo domaće utakmice igra na Koševu.

AA