Obilježen 25. Oktobar, dan penzionera FBIH

Povodom 25. oktobra koji se obilježava kao Dan penzionera Federacije BiH, Udruženje penzionera BPK Goražde danas je organizovalo svečano obilježavanje ovog datuma.

Uz želje za dobro zdravlje i ugodne penzionerske dane, čestitke penzionerima uputio je gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović naglasivši da će Udruženje penzionera i dalje u Gradskoj upravi imati partnera u aktivnostima i projektima koje provode, kao što su to imali i do sada, te da će i dalje Grad Goražde pružati pomoć udruženju i njegovim članovima.

Predsjednik Udruženja penzionera BPK-a Goražde, Suljo Bekan u svom obraćanju se zahvalio Gradu Goražde što pomaže Udruženje omogućujući njegov rad, naglasivši teško stanje u kome se nalaze penzioneri – ”Ovom prilikom želim da svim penzionerima četitam Dan penzionera. Danas imamo prijem zvanica, poslije toga slijedi šahovski turnir. Danas ćemo obići naše članove i penzionere koji se nalaze u Kantonalnoj bolnici, poslije toga idemo u Dom za stara i iznemogla lica da obiđemo sve štićenike bez obzira da li su oni članovi Udruženja ili nisu.

Na području Kantona imamo oko 5 500 penzionera, s tim da oni nisu svi članovi Udruženja. 62% penzionera prima minimalnu penziju a to je 371,00 KM. Ja sam se i danas razočarao, jeste da je težak položaj penzionera ali o teško polažaju penzionera malo ko vodi računa i ja ne bih da ovdje nekog posebno ističem, ali moram da kažem da naše Udruženje ne bi moglo da radi da nema pomoć Gradske uprave Goražde koja nam svaki mjesec doznači 1.500,00 KM, a evo mi smo u ovom mjesecu podijelili 2.178,00 KM. Imamo veliki broj oboljelih, gdje imamo potrebe za pelenama, lijekovima, dioptriskim staklima ali iznalazimo mogućnost da zadovoljimo potrebe naših štićenika.”

Nakon svečanosti u okivru programa obilježavanja 25. oktobra – Dana penzionera održan je šahovski turnir, a u sklopu obilježavanja organizovaće se i posjeta svim penzionerima koji se nalaze u Kantonalnoj bolnici i JU „Dom za stara i iznemogla lica“.