Zar nam ništa nije sveto?

 

Proteklog vikenda, nepoznata osoba ili više njih, oskrnavili su Centralno spomen obilježje poginulim braniteljima Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, u ulici Prve slavne višegradske brigade u Goraždu.

Sa ovog spomen obilježja čija je rekonstrukcija i izgradnja u toku, vandali su otuđili tri reflektora čime su, nažalost, još jednom pokazali da ne prezaju da unište i pogaze mjesta namijenjena čuvanju trajnog sjećanja na žrtvu i borbu onih koji su branili i odbranili ovaj grad i kanton, zahvaljujući kojima svi mi, pa i ti isti neodgovorni pojedinci, slobodno mogu da žive u ovom gradu.

Zar nam ništa više nije sveto? Zar oni koji su žrtvovali život za dobrobit svih nas ne zaslužuju da imaju najljepše spomen obilježje? Spomen obilježje koje će biti ponos ovog grada i mjesto na koje ćemo dolaziti sa dostojanstvom i poštovanjem prema njihovoj žrtvi, mjesto na kojem će se okupljati mladost i učiti o tome ko su bili ti ljudi i koliko je velika bila njihova žrtva.

A jeste bila velika, taman toliko koliko su mali i jadni ti koji su ga oskrnavili.

Oštro osuđujemo ovaj čin i vjerujemo da će počinioci biti vrlo brzo uhvaćeni i procesuirani!

Ipak, ostaje gorak ukus u ustima i nemoć pred činjenicom da su, nažalost, među nama i oni koji ne cijene ili nisu još naučili da cijene vrijednost ovih ljudi, naših heroja, kao ni mjesta koje podižemo njima u spomen.

 

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde