Rekonstrukcije pomoćnog stadiona u goraždanskom naselju Prvi maj

Projekat rekonstrukcije pomoćnog stadiona u goraždanskom naselju Prvi maj, iako najavljen u ovoj, trebao bi biti realizovan u narednoj godini – kazao je član izvršnog odbora Fudbalskog saveza (FS) BiH Muhidin Raščić.

Po njegovim riječima, time je FS BiH koji u najvećoj mjeri finansira ovaj projekat, ostavio dovoljno vremena da se u lokalnim  budžetima za 2020. Godinu planiraju nedostajuća sredstva.

„ Na sastanku koji smo imali sa premijerkom i gradskom upravom zamolili su nas da taj projekat zaledimo do iduće godine. Mi smo to ispošptovali, tako da ćemo biti zadnji ili predzadnji kanton u kojem će se realizovati ovaj projekat iz razloga što se nije zaokružila kompletna finansijska konstrukcija. Dobili smo obećanje tada od premijerke da će sredstva biti planirana u budžetu za narednu godinu“ – kazao je Raščić.

Resorni kantonalni ministar Arman Bešlija potvrdio je da je u Nacrtu budžeta BPK koji je usvojila kantonalna Vlada, za ovaj projekat planirano 70.000 KM. U Fudbalskom savezu očekuju  da će svoj dio obaveza ispoštovati i Grad Goražde kako u smislu obezbjeđenja sredstava tako i provedbe tenderske procedure

„ U FS BiH se čeka signal grada da se počne raditi i zamolio bih gradonačelnika odnosno sve institucije da se provede tender, pošto imaju parametri šta se treba raditi, tako da ne čekamo iduću godinu  i da počnemo sa zemljanim radovima. Ako prođe ovaj projekat na najbolji način uz podršku grada i kantona, mi bi se poslije mogli obratiti FS da tržimo sredstva za neke manje reflektore, tako da bi stadion bio osposobljen za cjelodnevnu upotrebu“ – ističe Raščić.

Ukupna vrijednost projekta rekonstrukcije pomoćnog stadiona  je oko 460.000 KM, a posredstvom UEFA-e  FS BiH za ovaj projekat obezbjedio je 260.000 KM, dok je učešće lokalne zajednice oko 200.000 KM.  Grad Goražde je među 15 lokalnih zajednica koje su aplicirale, a potom odabrane od Fudbalskog saveza za realizaciju ovog značajnog projekta.  Za razliku od Goražda, on je u nekim gradovima već okončan dok je u drugim realizacija u toku.

Pomoćni stadion u Goraždu je trenutno u katastrofalnom stanju i potpuno je neuslovan za upotrebu, tako da će njegovom rekonstrukcijom biti omogućeni uslovi za normalne treninge i okupljanje mladih.