U Foču i Višegrad im nisu dali: Veterani viteške brigade posjetili Ustikolinu i Goražde

Članovi Udruženja Prve slavne 111. Viteške brigade Armije RBiH, umjesto današnje planirane posjete Foči I Višegradu, počast žrtvama istočne Bosne odali su u Goraždu I Ustikolini.

Položili su cvijeće na spomen obilježja poginulim braniocima te ubijenoj djeci ovog dijela BiH I bacanjem ljiljana u rijeku Drinu odali  počast stradalim stanovnicima Goražda, Foče,  Višegrada I drugih  gradova.

Predsjednik udruženja Nusret Aganović podsjetio je da  nadležne policijske stanice Foča I Višegrad, nisu odobrile  okupljanje članova ovog udruženja u tim gradovima

“  Po planu udruženja, uz podršku općine Novo Sarajevo planirali smo oblazak istočne Bosne kako bi odali počast stradalim Bošnjacima. Uredno smo to najavili PU Foča I Višegrad I oni su mene zvali istog dana I rekli su da nema nikakvih problema.  Na njihove upite da li ćemo nositi neka obilježja, rekli smo da nećemo ništa, ni zastave ni bilo šta drugo već samo želimo da odamo počast žrtvama” – kazao je Aganović.

Pojasnio je da nisu planirani nikakvi skupovi već samo obilazak Aladže u Foči te odavanje počasti stradalim Bošnjacima bacanjem cvijeća u Drinu sa mosta kod KP doma. Isto je planirano I u Višegradu, uz klanjanje podne namaza, obilazak  šehidskog mezarja na Bikavcu te  ulice Pionirska I bacanje cvijeća sa Mosta Mehmed paše Sokolovića

“ Tada su nam u policiji rekli da nema problema, ali taj akt koji smo dostavili policiji procurio je I boračka organizacija u Foči je saznala I digla se tolika pompa, da mi ne možemo dolaziti tamo da njih provociramo.  Iz PU Foča Ddobili smo faks u kojem stoji da ne možemo doći I to obaviti jer iritiramo ljude iz Foče uz obrazloženje da je to ipak  ratna jedinica I, da bi se opravdali, naveli su da smo mi tražili skup, što nije tačno” – precizirao je Aganocić.

Naveo je da je o svemu obavijestio potpredsjendika RS Ramiza Salkića  I predsjednika SO Foča Izeta Spahića.

“ Interesantno je kako je procurio akt, jer nismo poslali ni dopis islamskoj zajednici dok se ne konsultujemo sa policijom I sumnjam da se to namjerno prezentiralo na takav način da nas se spriječi da obiđemo mjesta stradanja naših Bošnjaka. Ovakvih neugodnosti nismo imali u drugim sredinama. Išao sam u Prijedor tri puta nosily smo čak I zastave I transparentne, tri godine uzastopno u Srebrenicu, obilazili Bratunac, Zvornik, Banja Luku. Nigdje nismo imali problema, jedino ovdje, zato što su naši nekadašnji borci, pripadnici brigade, njih 90 posto pretežno iz istočne Bosne. Stradali su im rodbina, prijatelji, moj amidža je u Foči stradao bio je u bolnici 1992. Godine i nikad mu se nisu našle kosti. To hoće neko da zaboravi, mi to nećemo zaboraviti nikada” – ogorčen je Aganović .

Dodaje da je upravni odbor udruženja odlučio da njegovi članovi danas dođu u Goražde ali da neće odustati u namjeri da obilježe stradanja I u drugim gradovima istočne Bosne.

“ Mi tražimo da se poštuje Zakon o slobodi kretanja. Nismo htjeli ilegalno da ulazimo u Foču ili Višegrad, uredno smo obavijestili da smo veterani prve slavne 111. Viteške  brigade i ne stidimo se. Oni su istakli da su gledali našu stranicu na internetu, da su vidjeli da smo mi u uniformamama, da imamo zastave. Pa logično je I transparentno da mi baštinimo ono što se dešavalo od ‘92 do ‘95, obilježavamo značajne događaje, datume I ličnosti. Ljudi trebaju znati da je u našoj brigadi koja je brojala 7000 do 8000 pripadnika, njih oko 400  bilo druge nacionalnosti, Srbi, Hrvati I Jevreji. Mi  imamo pet poginulih Srba koji su odlikovani I dva su živa, Drobac Nebojša I Slaviša Šućur koji su bili pripadnici te brigade. Mi se ne stidimo I mi ćemo ovo izvesti na čistac da, ako već nismo ove godine to uradimo naredne, odamo počast našim šehidima ubijenim koji ništa nisu krivi, isto kao što nisu kriva ni ova djeca koja su ubijena u Goraždu” – kazao je predsjendik Udruženja Prve slavne 111. Viteške brigade Armije RBiH.