Zabrinuti roditelji digli glas, traže hitno rješavanje problema vrtića u Goraždu

Roditelji djece koja pohađaju vrtić SOS Kinderdorf u Goraždu, ali i oni koji čekaju da svoju djecu upišu u vrtiće spontano su se okupili u Gungorg parku kako bi i na ovaj način ukazali vlastima na potrebu hitnog rješavanja situacije oko ovog vrtića.

Naime, SOS Kinderdorf krajem godine planira zatvaranje objekta ukoliko vlasti u Goraždu na deset godina ne preuzmu upravljanje. Briga i neizvjesnost roditelja itekako su opravdani jer u gradu ne postoji drugi vrtić koji bi primio njihovu djecu.

 

“Ovdje su zabrinuti roditelji kojima ističe vrijeme. 31. decembra je veoma blizu i mi svoje nezadovoljstvo i strahove pokušavamo podijeliti s drugima. Koliko znamo, još uvijek traju pregovori između gradske uprave i SOS-a, a krajnji rok za dostavljanje revidirane ponude SOS-a jeste 14. novembar, međutim ovo naše okupljanje je lobiranje prema gradskom vijeću koje će na koncu donijeti odluku koja bi trebala biti povoljna za svu našu dječicu i za SOS vrtić”, kazala je Amela Škamo Žerić, predsjednica Vijeća roditelja.

 

Vijeće roditelja će po dobivanju revidirane ponude SOS-a zatražiti tematsku sjednicu gradskog vijeća uz javni prijenos i prisustvo roditelja.

 

“Ne želimo ni razmišljati šta bi se desilo ukoliko gradsko vijeće ne prihvati ponudu SOS-a, vjerujemo da će glas razuma pobijediti u ovoj situaciji koja traje predugo i veoma je mučna. Ovo što se dešava nije normalno u gradu koji i sa punim kapacitetom SOS-vrtića treba još jedne jaslice i vrtić. Roditelji jednostavno nemaju izlaz, digli smo glas protiv cijele ove situacije i ovdje smo zbog naše djece”, kaže Amela.

 

Amina Sarajlić, majka dva dječaka zabrinuta je zbog cijele situacije jer njen mlađi sin čeka na upis od novembra 2017.godine, no umjesto toga moglo bi se desiti i da stariji koji ima 4,5 godine ostane bez vrtića.

 

“Ovaj skup roditelja je potpuno opravdan i željela bih da to svi shvate dobronamjerno i da shvate naše strahove jer zaista vrijeme brzo prolazi, a mi ne želimo da naša djeca u novu godinu uđu tužna bez vrtića. Muče nas brojne dileme, kako će gradska uprava obezbjediti novac za novi vrtić ako ovaj ugasi, muči nas kako je to moguće u tako kratkom roku, znamo da su pedagoški standardi jako bitni i prvenstveno radi sigurnosti djece. Želimo vjerovati da je sve što će se raditi u narednom periodu u interesu isključivo djece”, kaže Amina.

 

Trenutno u SOS-u svakodnevno boravi 55 mališana, a usluge vrtića koristi i 23 djece s poteškoćama u razvoju. Na listama čekanja je oko 200 djece u oba gradska vrtića.