Posjeta iz Azerbejdžana SS “Džemal Bijedić” u Goraždu

Delegacija Republike Azerbejdžan koju čine predstavnici obrazovnih institucija ove zemlje boravili su u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde.

Povod je razmjena iskustava i upoznavanje sa primjerima dobre prakse dualnog sistema obrazovanja u čemu prednjači Srednja stručna škola „Džemal Bijedić“ u Goraždu. Pored ove škole, gosti iz Azerbejdžana posjetili su i kompanije u kojima učenici obavljaju praktičnu nastavu.

Predstavnici kantonalnog ministarstva obrazovanja, Srednje stručne škole i njemačke vladine organizacija za tehničku pomoć i saradnju (GIZ), prezentirali su proces uvođenja dualnog sistema obrazovanja u ovom kantonu, prednosti i nedostatke kao i Pravilnik kojim su regulisani svi elementi  provođenja praktične nastave kod poslovnih subjekata.

„ Cilj stručnog obrazovanja u svakoj zemlji je isti. Mi moramo educirati i obučiti mlade ljude kako bi postali majstori svog zanata, stekli znanja i vještine, a samim tim osigurali svoje mjesto u društvu. Obrazovanje vodi stvaranju dobre i jake države a jaka država se zasniva na snažnoj ekonomiji. Živimo u globalnom svijetu gdje se ekonomske i tehnološke promjene stalno dešavaju, tako da mi moramo ići u korak i stalno unaprjeđivati sistem obrazovanja. To je razlog zašto smo ovdje u stručnoj školi u Goraždu, koja je vodeća na ovim prostorima i svakako mi je drago da možemo razmjeniti iskustv“ – kazala je zamjenica direktora Quabala City state VET Venter, Reyhan Mammadova.

Svoja iskustva sa dualnim sistemom obrazovanja gostima su prezentirali i učenici SSŠ „Džemal Bijedić“ koji obavljaju praktičnu nastvau u privrednim subjektima.

„ Nama kao školi svakako laska da smo u BiH odabrani kao škola koja može prezentirati uspješne rezultate dualnog sitema obrazovanja.  Pokušali smo prenijeti našim gostima šta smo to do sada uradili, iako mislim da smo i mi  još na pola puta jer ima tu dosta mogućnosti za unaprijeđenje. Ali vjerujem da su naši gosti dobili korisne savjete šta u smislu dualnog obrazovanja trebaju raditi“ – kazao je direktor SSŠ „Džemal Bijedić“ Admir Kurtović.

I predstavnici ministartva obrazovanja BPK Goražde naglasili su da predstoji još mnogo posla, te podsjetili da je u predhodne dvije godine u ovomkantonu postepeno uvođen dualni sistem obrazovanja

„„Mi smo dokazali da drugo mjesto učenja može da bude radna organizacija odnosno poslodavac. Kroz primjere koji su naši gosti imali priliku da vide u firmama i kroz teoriju koju smo im prenijeli vidljivo je koliko sistem obrazovanja u ovom segmentu u Goraždu ima velike pomake“ – kazala je direktorica Pedagoškog zavoda BPK Goražde Dika Makota.

Predstavnici GIZ-a Bosne i Hercegovine  ističu da nisu imali dileme koju stručnu školu u Bosni i Hercegovini izabrati kao primjer dobre prakse.

„  Za dvije godine Srednja stručna škola „Džemal Bijedić“ postala je primjer kako školama u BiH tako i izvan granica naše zemlje. Mislim da imamo jako puno razloga da budemo ponosni na ovu školu imajući u vidu aktivnosti koje smo implementirali u zadnje dvije godine tako da nije slučajno što smo odabrali baš ovu školu koja itekako ima šta pokazati“ – kazala je stručna savjetnica na projektu stručno obrazovanje njemačke organizacije GIZ Majda Tolić.