Goraždanska fondacija optužuje Tužilaštvo BiH: Procesuiraju isključivo Bošnjake, rade zbog norme

Članovi Fondacije “Istina za Gorade” ogorčeni zbog neprovođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina na području regije Goražde upozoravaju na nedopustivo prekrajanje historije kroz postupke pravosudnih institucija BiH.

Oni su uradili i analizu realizacije strategije na području regije Goražde gdje su počinjeni teški zločini.

“Svi relevantni podaci uzeti su iz utvrđenih činjenica Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Suda BiH i Instituta za nestale osobe u BiH, opisane su karakteristike zločina, rezultati Državne strategije i problemi u njenoj realizaciji. Dokument smo uputili nadležnim institucijama na svim nivoima i pitamo ih kada će poduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti jer se stiče utisak da se prave opstrukcije i nastoji amnestirati zločin, a kazniti žrtva kada je u pitanju Goražde”, ističu u Fondaciji.

Najodgovornijim smatraju Tužilaštvo BiH koje se nikada nije očitovalo o ovom dokumentu.

“Na primjeru Goražda najasnije se vidi rad Tužilaštva u BiH koje procesuira manje složene predmete radi ispunjavanja normi, istražuje i procesuira isključivo Bošnjake mijenjajući suštinu i karakter ratnih djejstava na ovom području. Do danas je potvrđena samo jedna optužnica za počinjene ratne zločine nad opkoljenim stanovništvom Goražda”, podsjećaju iz Fondacije.

Ističu da su za zločine nad Bošnjacima Tužilaštvu BiH dostupne direktive, naređenja i izvještaji vojske i rukovodstva RS-a iz kojih se jednostavno mogu identifikovati planeri i izvršioci najtežih ratnih zločina i kršenja zakona i običaja ratovanja u periodu april 1992. do decembra 1995.godina.

“Živi svjedoci, materijalni dokazi i dokumenti nisu dovoljni Tužilaštvu BiH da procesuiraju zločine oko Goražda, što kod bošnjačkog stanovništva stvara uvjerenje da se sudi samo Bošnjacima, braniocima golih života unutar goraždanskog okruženja, te stiče nepovjerenje u pravosudne organe i pravdu u BiH. U postupcima podizanja optužnica protiv Bošnjaka tužilaštva vrše pritisak i prijetnje svjedocima, instruiraju svjedoke prilikom davanja izjava i suđenja, pripremaju zaštićene svjedoke upitnog kredibiliteta koji uglavnom svjedoče linkom iz Srbije, koriste analize i upitna medicinska dokumenta iz Srbije”, istaknuto je na konferenciji za novinare.

Dodaju kako visoko pozicionirani predstavnici vojske i policije RS-a protiv kojih se podižu optužnice, uspješno, organizovano odlaze u Srbiju da bi se zaštitili od sudskih postupaka, a tužilaštva ne poduzimaju konkretne mjere za tajnost postupaka, kao i za njihovu ekstradiciju i suđenje u BiH poslije bjekstva. Fondacija poziva institucije BiH da hitno poduzmu mjere kako bi se doslijedno provodila Strategija, prvenstveno na području regije Goražde i u cijeloj državi BiH.