Brojne aktivnosti uz Dan državnosti BiH

Dan državnosti BiH – 25.novembar nizom sadržaja bit će obilježen na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde. Konačan program višednevne manifestacije utvrđen je na današnjoj sjednici Organizacionog odbora.

Kako je kazala predsjednica OO, premijerka BPK Aida Obuća, jedan od najznačajnijih datuma u historiji BiH, bit će obilježen na dostojanstven način. Program će započeti 22. novembra historijskim satom u svim osnovnim i srednjim školama na području kantona, a trajat će do 29.novembra.

„ Pored uobičajenih aktivnosti koje svake godine održavamo, polaganja cvijeća na spomen obilježjima te svečane akademije, planirano je niz aktivnosti koje će biti posvećene sjećanju na 25. Novembar“ – kazala je Obuća.

Prema njenim riječima, poseban akcenat bit će stavljen na promociju knjiga, kojim će se ukazati na značaj ovog datuma u historiji Bosne i Hercegovine. Planirane su promocije knjiga „Zov postmodernih sirena“ grupe autora, „Čovjek s tri imena“ Nedžada Topalovića i „Nasuprot zlu“ – Muslimanske rezolucije iz 1941. Godine protiv vjerske i etničke diskriminacije.

Povodom Dana državnosti BiH u Goraždu će biti izvedene i dvije pozorišne predstave, „Trg ratnika“ Pozorišta mladih Sarajevo i predstava za djecu „ Prodani smijeh“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

„ Predstava za djecu bit će izvedena u dva navrata tako da će biti obuhvaćeni svi učenici, a organizirali smo i prijevoz za one iz udaljenijih područja  BPK Goražde. Smatramo da smo ove godine napravili iskorak u smislu obilježavanja 25. novembra, Dan državnosti BiH“ – istakla je Obuća.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović ocijenio je da je uz 1. Mart, Dan državnosti BiH najveći praznik za našu državu

„ Posebno mladima želimo ukazati na njegov značaj. Na centralnoj svečanoj akademiji govorit će Stjepan Krujić, a poznavajući njegov rad i doprinos za državu Bosnu i Hercegovinu te činjenicu da je bio jedan od prvih saradnika predsjednika Alije Izetbegovića, jednoglasno smo donijeli odluku da on bude predavač na akademiji“ – istakao je Ramović.

Svečana akademija održat će se na dan praznika u velikoj sali Centra za kulturu. Istog dana bit će položeno cvijeće na šehidskom mezarju i partizanskom groblju u Kolijevkama,  spomen obilježjima poginulim pripadnicima MUP-a te poginuloj djeci Goražda.