„ ZOV (POST)MODERNIH SIRENA „

Višestruko značajna knjiga promovisana u Goraždu, u programu obilježavanja Dana državnosti

„ Onošto daje posebnu važnost i aktuelnost ovoj studiji je poglavlje koje se bavi „ krizom identiteta“ u savremenom bosanskohercegovačkom društvu.Dosita, nameće se potreba za jednom serioznom analizom vezanom za to što se dešava sa tradicionalnim, dugovremeno sedimentiranim identitetskim odrednicama koje su multilateralnog karaktera, a višestoljetno su njegovane na ovom prostoru“… kaže se u rezenziji Dr. Jusufa Žige za knjigu „ Zov (post)modernih sirena“ ( Identitet kao centralni istraživački prpblem društvenih i humanističkih nauka 20. I 21.stoljeća“.

Ova višeslojna knjiga –udžbenik čiji su autori prof.dr Adnan Džafić, prof.dr Nezir Krčalo i prof.dr Edin Ramić, predstavljena je u Goraždu, u okviru programa kojim je obilježen Dan državnosti BiH.

„Djelo koje se nalazi pred čitateljima rezultat je desetogodišnje teorijske analize, iščitavanja i interpretacije relevantne strane i domaće literature posvećene fenomenu identiteta. Nastojali smo razjasniti posljednjih desetljeća toliko frekventnu upotrebu pojma identitet u društvenim i humanističkim naukama kao i upotrebu i značenje istog pojma u svakodnevnom životu – rečeno je tokom promocije ove značajne studije.

-Naša dugotrajna istraživanja kao i rezultati do kojih smo došli provjeravani su na nekolio znanstvenih konferencija i studijskih boravaka od kojih su najznačajniji oni u Češkoj Republici na Masaryk Univerzitetu u Brnu, Međunarodnom Institutu za društvene nauke u Den Hagu, Matej Bel Univerzitetu u Banskoj Bistrici u Republici Slovačkoj te boravci i dugotrajni razgovori sa kolegama sa odsjeka sociologije Lund Univerziteta u Švedskoj. Ovime ne dajemo manji značaj konferencijama u Bosni i Hercegovini, naročito učešću na redovnoj godišnjoj konferenciji BZK „Preporod“. Sva teorijska zapažanja na koja referiramo orijentirana su ka objašnjenju problema identiteta u području svakodnevnog života – poručili su autori knjige.

Izdavač knjige koja je dostupna i na internetu, a čijoj je promociji ( neposredno nakon svečane akademije povodom dana državnosti prisustvovalo tek desetak poštovaoca naučnog rada), je Fakultet političkih nauka Sarajevo.

S. Klisura