U povodu 1. decembra Dana OS BIH izvršeno svečano postrojavanje jedinica 3. pb/4.pbr

Svečanim postrojavanjem jedinica 3.pješadijskog bataljona četvrte pješadijske brigade u kasarni Kosova kod Ustikoline obilježena je  14. godišnjica osnivanja  Oružanih Snaga BIH.  Postrojavanju jedinica  prisustvovali su, između ostalih, i predstavnici izvršne I zakonodavne vlasti BPK Goražde I općina u njegovom sastavu. Svečanost u  Kasarni Kosova počela je predajom raporta pukovnika Mirnes Čosić, komandant 3. pb/4.pbr OS BiH

“Oružane snage BiH danas obilježavaju 14. godišnjicu svog postojanja, s ponosom mogu reći da profesionalno i uspješno služe svim građanima BiH i časno ih predstavljaju i van granica naše zemlje. I dalje smo prisutni u mirovnim misijama UN- a, NATO-a i EU. Prošla godina bila je posvećena razvoju strategija i izradi planova modernizacije i opremanja OS BiH kako bi svoje zadatke izvršavala još uspješnije i efikasnije” kazao je pukovnik Mirnes Čosić, komandant 3. pb/4.pbr OS BiH.

Čestitke ovim povodom uputili su gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović, te Aida Obuća, premijerka BPK Goražde.

“Dan Oružanih snaga je dan podsjećanja na doprinos mnogih koji su uložili puno znanja, rada, truda i stručnosti u procesu njihove uspostave, ali nikad ne treba zaboraviti da bošnjačka komponenta oružanih snaga baštini tradiciju pripadnika Armije R BiH koji su odbranili i sačuvali integritet i suverenost naše zemlje, njenu državnost. Ponosni smo što vas imamo, jer vi ste najbolji pokazatelj kako BiH može i mora funkcionirati zajedno i jedinstveno, i u tom pogledu mogu služiti za primjer ostalim strukturama naše države i društva”, poručila je Obuća.

Dodala je da je ključna zadaća Oružanih snaga BiH pružanje pomoći i podrška civilnim organima i stanovništvu, te učešće u međunarodnim sigurnosnim i mirovnim operacijama.

Predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Edita Velić istakla je da Oružane snage predstavljaju jednu od najuređenijih državnih struktura.

“Oružane snage su dokaz da kad se prestane sa iracionalnim opstrukcijama i blokadama, ostaje samo država, standard i institucija. Proteklih dana naša država napravila je ogroman iskorak ka NATO u savez, a OS BiH su velikim dijelom već odavno u tom savezu, tamo gdje i pripadaju”, poručila je Velić.

Svečanost u Kasarni Kosova nastavljena je dodjelama stimulativnih mjera vojnicima u sastavu ovog bataljona te uručenjem nagrada za najbolje likovne radove učenika po raspisanom konkursu čija tema su bile OS BiH.