Obuća: Isključivanje vode je represivna mjera, ovo je politički pritisak na Vladu BPK

JKP “6. mart” nema potpisan ugovor o pružanju komunalnih usluga na čemu ćemo insistirati, kaže predsjednica Vlade BPK

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona ima svoju verziju priče kada je u pitanju nedavno isključivanje vode zbog duga u iznosu od 86.000 KM što je saopćilo Javno komunalno preduzeće “6.mart”.

– Iznos duga koji je “6. mart” predstavio u javnosti nije tačan. Vlada duguje 43.856 KM. U protekla tri dana uplatili smo tridesetak hiljada KM, a važno je napomenuti da nismo dobili račun za novembar. Iznos od 43.856 KM odnosi se na dugovanja Kantonalnog suda, Općinskog suda u Goraždu i 10 škola. Uskoro ćemo izmiriti i taj dug. Moram naglasiti da je  ranijih godina bilo i većih iznosa koji se duguju, ali nikada nije došlo do isključenja. Zatom mislim da se radi o političkom pritisku za kojeg se koriste represivne mjere. – kaže Aida Obuća, predsjednica Vlade BPK.

Kako je istakla, Vlada BPK je bila zatečena dešavanjima u ponedjeljak.

– U 8 sati ujutro direktor zajedničkih poslova Vlade BPK bio je obaviješten da će voda biti isključena. Pola sata kasnije voda je isključena, a  mene su obavijestili tek u 11 sati. Voda se može isključiti samo nakon pravosnažne presude što ovdje nije bio slučaj. Zbog toga ćemo u Vladi BPK insistirati da se ozakoni rad “6. marta” jer oni očito ne poštuju zakone. Ovo preduzeće nema potpisan ugovor o pružanju komunalnih usluga ni sa pravnim ni sa fizičkim licima što je naravno obavezno. Ugovorom će se definisati obaveze svih strana. Također, računi se ne mogu plaćati žiralno, bez obzira radilo se o fizičkom ili pravnom licu. Isključivo na šalterima u novcu – podvukla je Obuća.

Naša sagovornica se osvrnula, prema njenim riječima, i na jedan apsurd.

– Treba da se plaća stvarna potrošnja voda. Mjesecima nam dolaze isti iznosi na računima, što jasno ukazuje da se potrošnja ne očitava na vodomjeru, već određuje paušalno – tvrdi Obuća.

Na kraju je dodala da će na području BPK u narednih 12 mjeseci biti proveden proces provjere i revizije diploma svih uposlenih u državnim institucijama i preduzećima.

– Pored toga znat ćemo ko je u kojim komisijama, upravnim odborima… Također, uvest ćemo uskoro registar javnih nabavki, a u tome će nam pomoći OSCE koji će nam donirati neophodan softver – riječi su Obuće.

 

Faktor