Pomoć porodici Hurić

Safet Hurić, 21-godišnji mladić iz Goražda koji je nakon majčine smrti čvrsto odlučio da sačuva porodicu na okupu, pa je postao staratelj maloljetnom bratu Adnanu I sestri Džejlani, ističe da mu mnogo znači podrška koju je dobio nakon što je priča o njegovoj porodici izašla u javnost. Dodaje da je izazvala niz pozitivnih reakcija te ponukala i institucije, privredne subjekte ali i pojedince da im pruže podršku.

Na današnjem sastanku u gradskoj upravi Safet je naglasio da je teške životne okolnosti lakše prebroditi uz saznanje da ima dobrih ljudi koji su spremni pomoći, a posebno ga raduje činjenica da će život u kolektivnom centru Balkan koji je njihovu situaciju činio još težom, za njih postati prošlost.

Do trajnog stambenog zbrinjavanja porodica će privremeno živjeti u stanu koji je obezbjedio Centar za socijalni rad BPK Goražde.

„Znači mi mnogo podrška institucija i naroda. Mnogi su mi pomogli nakon što je ova priča izašla u medije, a nastala je slučajno kada sam se ja zaposlio onda je World Wision želio da snimi tu priču i onda se ona raširila u medijima.Sada nam je pružena  prilika da se iselimo iz kolektivnog centra koji nije uslovan za život, i obezbjeidli su nam privremeni stan a onda će ako Bog da,  biti i trajno riješeno naše stambeno pitanje“ – ističe Hurić.

Opredjeljenje da pomognu ovoj  porodici konkretno su iskazale i nadležne institucije, ali i privredni subjekti i pojedinci koji nastoje olakšati njihov život.

„ Centar za socijalni rad  BPK  je već duži preiod uključen u rad sa porodicom Hurić, a posebno nakon smrti majke Melvedine. Posredovali smo i u zapošljavanju Safeta Hurića. Oni su trenutno smješteni u kolektivnom centru Balkan, ali u skorije vrijeme, nakon adaptacije dobit će privremeno stambeno riješenje, do trajnog stambenog zbrinjavanja u zgradi koja će se graditi posredstvom Grada Goražda“ –pojasnila je stručna saradnica u Centru za socijalni rad Edina Tabaković.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović potvrdio je da će ova porodica biti trajno stambeno riješena

„ Prije dvije godine porodica Hurić je bodovana i dobit će novi stan u zgradi koja će se graditi u naselju Rasadnik. Sredstava su već odavno obezbjeđena, međutim čekala se procedura, sve je to završeno, javni poziv je raspisan i gradit će se dvije zgrade, a porodica Hurić će biti smještena u prvoj zgardi jer oni su dobili najveći broj bodova. Drago mi je da je i Centar za socijalni rad izašao u susret i da su dali ovoj porodici stan na desnoj obali. Ima i dobrih ljudi, donatora, privrednih subjekata, tako da će oni tu biti smješeteni do useljenja u novu zgradu“ – kazao je Ramović.

Safet, Adnan i Džejlana  u privremeni stan trebali bi useliti za otprilike mjesec dana, odmah  nakon što bude obavljena njegova sanacija za što je spremnost iskazala jedna od goraždanskih kompanija. Na trajno stambeno riješenje ova porodica sačekat će jesen naredne godine, do kada bi trebala biti izgrađena zgrada u naselju Rasadnik.