Dijalizni centar je s radom mogao početi još prije godinu

Bojim se da se opet odugovlači do momenta dok se ne „napuše“ budžet za građevinske radove

Bivša ministrica zdravstva u Vladi BPK Goražde Sabira Bešlija smatra da je Dijalizni centar trebao početi s radom još prije godinu. Ona podsjeća da su gradski i kantonalni zvaničnici obećavali da će on biti izgrađen čak i u selu Rešetnica, u okviru nikad realiziranog projekta „Jedan krov za sve“, zatim da će u tu svrhu biti izgrađen poseban objekt uz zgradu Kantonalne bolnice, a potom da će on biti smješten na trećem spratu ove ustanove.

Kantonalna vlada poništila je ranije odluke te je uspostavljanje Dijaliznog centra ponovo vraćeno na nivo idejnog projekta.

– Sve što je zakon predviđao već smo bili prošli. Imali smo pribavljeno mišljenje kantonalnog pravobranioca, ministra finansija, Zavoda zdravstvenog osiguranja, odluku Skupštine i Vlade, tako da me čudi da je trebalo sedam mjeseci od imenovanja ove vlade da shvate da nešto nije uredu. Bojim se da se opet odugovlači, do momenta dok se ne „napuše“ budžet za građevinske radove. To je moje mišljenje, a vidjet ćete kako će budžet od 280.000 KM narasti možda i na milion – kaže Bešlija.

U međuvremenu, njena majka postala je jedan od pacijenata koji do Sarajeva na hemodijalizu moraju svako dva dana mora putovati oko 4 sata.

– Ti ljudi nemaju života. Vozilo nema grijanja, klimu. Nepokretnog pacijenta zamotamo u vojničku vreću. Kad se vozilo pokvari 2-3 sata se čeka se vozilo iz Goražda da dođe na Ravnu Romaniju. To je borba za život, stalno iscrpljivanje – ističe Bešlija.

 

Avaz