Premijerka BPK predstavlja BiH na Međunarodnom forumu žena – liderica uTurskoj

Premijerka Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Aida Obuća učesnica je dvodnevnog Međunarodnog foruma žena – liderica koji je jučer počeo u Ankari. Međunarodni događaj koji se održava pod visokim  pokroviteljstvom predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana, okupio je učesnice iz osamnaest zemalja svijeta, a premijerka BPK Goražde koja je panelista oba dana foruma, predstavlja BiH.

Tokom izlaganja prvog dana foruma premijerka  Obuća je naglasila da je BPK Goražde svijetli primjer ravnopravnosti žena kako u izvršnoj tako i zakonodavnoj vlasti. Poručila je da će se glas žena u svim granama čuti, samo ako ih bude više, što se, kako je istakla, može postići samo podrškom, zajedničkim radom i stalnim učenjem.

„ Žene trebaju da se drže zajedno, da osnivaju asocijacije žena, organizacije žena radi zajedničkog druženja i političkog djelovanja, da se zalažu za bolji i aktivniji angažman žena u politici, tako će imati i podršku muškaraca, a samim tim i za kvalitetniji život žena u čitavom društvu. Bez obzira na razne stereotipe, i činjenicu da se prednost daje muškarcima čime su žene u diskriminirajućem položaju, one itekako mogu da sudjeluju u politici, da svojim trudom, radom i zalaganjem doprinesu cijeloj zajednici, da se istaknu iznad svih drugih lidera i dosegnu sami vrh“ – istakla je Obuća.

Ocijenila je da žene moraju biti mnogo hrabrije i uključiti se više u politička i javna dešavanja.

Cilj Međunarodnog foruma je okupljanje žena liderica iz svih društvenih sfera  te uspostavljanje komunikacije između učesnika na međunarodnoj i lokalnoj platformi, Akcenat se stavlja na učešće žena u političkom životu, na njihova dosadašnja dostignuća kao i prepreke sa kojim se susreću kako bi došle na tu poziciju.

Tokom Međunarodnog foruma, premijerka  BPK se sastala i sa prvom damom Turske Eminom Erdogan, s kojom je razgovarala o učešću žena u političkom životu, većoj participaciji kao i projektima koji se  realiziraju na području BPK Goražde.

Organiziran je i susret  sa ambasadorom BiH u Turskoj te  vojnim atašeom