„Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH“

Predstavnici devet nevladih organizacija iz BiH koje učestvuju u implementaciji projekta „Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH“, u Goraždu su održale posljednji sastanak u drugoj projektnoj godini. Upriličena je posjeta radionici „Životna pomoć“ u Vitkovićima koja djeluje pod okriljem Udruženja oboljelih od cerebralne paralize i distrofije.

Predstavljena su ostvarena postignuća ovih organizacija zahvaljujući finansijskim sredstvima osiguranim kroz projekat, te najavljene i aktivnosti za projekat koji sufinancira Austrijska razvojna agencija  – ADA.

Projekat „Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH“, implementira Care international Balkans uz podršku Care Češka i Vlade Češke. Njime se nastoji   doprinijeti jačanju slabih postojećih socijalnih usluga u BiH i poboljšanju pristupa pravima i ukupnoj socijalnoj uključenosti marginalizirane i ugrožene lokalne populacije.

„U prethodnom periodu uložili samo finansijska sredstava na angažman raznih stručnjaka kako bi kapacitet ovih organizacija ojačali. Dodatno smo na osnovu njihovih zahtjeva uložili značajna sredstva u infrastrukturna poboljšanja, nabavku opreme ili renoviranje prostora u kojem oni djeluju. Austrijska razvojna agencija (ADA) prepoznala je snagu ovog projekta i odlučili su da sufinansiraju tekući projekat, koji je krenuo od jula ove godine i trajat će do juna 2021 godine“ – kazao  je projekt menadžer CARE International Balkans,  Branislav Tanasijević.

Ocijenio je da je radionica „Životna pomoć“ u Goraždu svijetli primjer kako se vlastitim radom može dosta toga uraditi.

„ Želja nam je bila da predstavnici ostalih šest organizacija dođu ovdje da posjete radionicu „Životna pomoć“ Udruženja oboljelih od cerebralne paralize i distrofije BPK i uvjere se u aktivnosti i rezultate, gdje smo mi uložili određena sredstva sa željom da ova radionica može da stvori uslove da zaposli još više osoba, a da to komercijalno bude vidljivo na bh.tržištu“ – dodao je Tanasijević.

Predsjednica Udruženja oboljelih od cerebralne paralize i distrofije BPK i direktorica radionice „Životna pomoć“  Mirsada Ćulov, naglašava da je radionica opstala  zahvaljujući sredstvima CARE International.

U radionici rade tri osobe s invaliditetom i majka jednog od članova, na proizvodnji papuča, jastuka i drugih unikatnih proizvoda. Na ovaj način promovira se uključivanje zapošljavanja osoba s invaliditetom. Međutim, ni to nije dovoljan razlog da država pruži podršku osobama s invaliditetom.

„Od Vlade BPK Goražde imamo obećanje da ćemo do kraja godine dobiti 1500 KM i to je podrška za čitavu godinu. Od naše Gradske uprave imamo 250 KM mjesečno za režijske troškove. Sad razumijete koliko je značaj podrške CARE Internationala. Ova organizacije  je u prethodnom periodu radila s nama na izradi strateških planova, poslovnih planova, dokumenata za izvoz i uvoz naših proizvoda, opremanju naših prostorija, nabavci određene opreme za rad, na mnogo toga, teško je pobrojati“, kazala je Ćulov.

Zahvaljujući projektu „Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH“ Amela Imamović je dobila posao menadžerice prodaje u radionici „Životna pomoć“.

„Prezadovoljna sam što sam dobila mogućnost da radim, jer sam bila jako dugo nezaposlena. Kada dođete u tako jednu malu radionicu, tu su ljudi kao porodica. Odlučili smo da vršimo promociju naših proizvoda, jer to znači opstanak naše radionice  i nastojimo proširiti tržište. Preko puta nas je firma Prevent koja donira ostatke od njihovog materijala za autopresvlake i mi pravimo od toga osnovni proizvod – papuče. Ne bacamo te ostatke nego ih koristimo u proizvodnji “ pojašnjava  Imamović.