Ajdin Valjevčić pobjednik 20. festival “Šta se pjesmom sanja”

– Ajdin Valjevčić iz Goražda pobjednik je 20. Internacionalnog dječijeg festival “Šta se pjesmom sanja” koji je sinoć održan u ovom gradu.

Pobjednička pjesma “Tandara I mandara” koju je izveo uz podršku druga Amara Šabanije, osvojila je I nagradu za najbolji scenski nastup.

Na jubilarnom dječijem festivalu po kojem je ovaj dio BiH prepoznatljiv  izvedeno je 14 novih kompozicija učesnika iz BiH, Srbije, Crne Gore I Bugarske, a dodjeljeno je ukupno 11 nagrada.

Po ocjeni stručnog žirija, drugo mjesto sa pjesmom “Zwezda” osvojila je Steana Nikolova Georgieva iz Slivena (Bugarska), dok je treću nagradu dobila Sajra Šalo iz Goražda koja je izvela pjesmu “Kišobrani”.

Dječiji žiri prvu  nagradu dodjelio je Iman Karahmetović I Heni Herić za pjesmu “Prijateljstvo”, drugu nagradu osvojio je Nasr Aleta koji se predstavio sa pjesmom “Tanjini prstići zvone” dok je treću nagradu dječiji žiri dodjelio Afanu Vehaboviću I Sari Bašić za pjesmu “Djeca su stvorena da budu voljena”.

Nagradu za najmlađeg učesnika obezbjedili su prijatelji festivala, organizacija World Wision a ona je dodjeljena Sanji Milenković iz Beograda (Srbija).

Stilizovanu glavnu nagradu sa simbolima festivala I ove godine pobjedniku manifestacije darovao je goraždanski skulptor Jakub Hubjer.

Nagradu za najbolji tekst osvojila je pjesma “ Prijateljstvo” autora Slavka Klisure koji je novčani iznos I ove godine darovao Odjeljenju učenika sa intelektualnim poteškoćama I kombinovanim smetnjama OŠ “Fahrudin Fahro Baščelija”, nagradu za najbolju muziku osvojio je Senko Borovac Neni  za pjesmu „ Tandara i Mandara“, dok je nagrada za najbolji  aranžman pripala  Adnanu Mušanoviću.

Himnu festivala “Goraždanska dječica” koju je djeci Goražda poklonio Đelo Jusić ove godine izvela je Hana Sijerčić. U revijalnom dijelu programa nastupili su pobjednici I nagrađeni učesnici prethodnih festivala Iman Bajrović, Emina I Emir Geca, Amina Tabaković I Melisa Pljevljak.

Tradicionalno I ove godine izdat je CD sa festivalskim pjesmama koji će biti distribuiran širom BiH I van njenih granica.

Pokrovitelji  ovogodišnjeg festivala su Grad Goražde, Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde te Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo a organizaciju ovog događaja pomogli su I brojni drugi sponzori.

E. Geca