Roditelji Goražda pisali gradskoj upravi:Želimo da nam dijecu liječe pedijatri

Grupa građana Goražda uputila je otvoreno pismo gradskim vlastima u kojem se protive ukidanju školskog dispanzera i liječenju djece u ambulantama porodične medicine. Takva bi se odluka, tvrde, trebala naći na dnevnom redu sjednice gradskog vijeća narednog četvrtka. Grupa roditelja se sličnim najavama usprotivila i nekoliko mjeseci ranije, te su u te svrhe anketirali 770 roditelja, od kojih se 708 izjasnilo protiv ukidanja školskog dispanzera.

Pismo je upućeno na adresu klubova vijećnika, predsjedavajuće vijeća i gradonačelnika Goražda kojima su još sredinom marta ove godine dostavljeni razlozi protiv ukidanja “školskog dispanzera” kao i prijedlozi za poboljšanje stanja. Podsjetimo da je vijeće još tada odlučilo da se pričeka sa odlukom kako bi se roditelji izjasnili.

“Ukupno je anketirano 770 roditelja, za prebacivanje se izjasnilo 59 roditelja, suzdržana su bila 3, a protiv prijedloga 708 roditelja. Sigurno bi ovaj broj bio veći da je i Vijeće roditelja škole Husein ef. Đozo omogućilo roditeljima djece iz te škole da se izjasne. Bez obzira na to što se roditelji djece iz te škole nisu izjašnjavali u pisanoj anketi, mi s pravom možemo reći da u ovom momentu sigurno 1000 roditelja žele još jednog pedijatra u dječijem dispanzeru i smatraju da su bilo kakve uštede na zdravlju djece apsolutno neprihvatljive”, ističu roditelji u svom dopisu.

S druge strane roditelji smatraju da je neophodno osigurati još jednog pedijatra, izdvojiti sredstva za uređenje dispanzera i odvojiti zdravu i bolesnu djecu u čekaonici.

“Iskustvo u RS-u  je pokazalo, na osnovu podataka Udruženja pedijatara RS-a, da prelazak djece od šest godina na liječenje u porodične ambulante nije dobro rješenje i da se zdravstvena zaštita školaraca treba vratiti u ruke pedijatara. Ne moramo vam reći koliko je mali broj djece koja su rođena u Goraždu u ovoj godini, niti vam moramo o kojem broju djece uzrasta šest do 14 godina je riječ. Ali moramo vam reći da u ovoj državi, svaki sat, neki roditelj ispraća svoje dijete u evropske države. Te države, porodice s djecom dočekuju i prihvataju širokih ruku. Nemojte da stisnete vaše šake kada je riječ o zdravlju naše djece”, istaknuto je izmeđui ostalog u pismu Roditelja Goražda.

E.A.