Uskoro u skupštinskoj proceduri

Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK)  Goražde  utvrdila je i u skupšinsku proceduru uputila prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u BPK Goražde  i finansiranju BPK Goražde.

Predloženim izmjenama omogućit će se drugačija raspodjela javnih prihoda ostvarenih po osnovu poreza na dobit, poreza na imovinu, naslijeđe i poklon i poreza na promet nekretnina, i to u korist lokalnih zajednica – pojašnjavaju u kantonalnom ministarstvu finansija.

„Prethodnih godina taj dio se znatno izmijenio u korist BPK  i nakon nekadašnjeg omjera raspodjele 50 posto lokalnim zajednicama, 50 posto kantonu,  stavljen je omjer  70 posto u korist kantona, 30 posto lokalnim zajednicama. Ovim izmjenama, doduše na pritisak lokalnih zajednica, pokušat će se ubuduće izaći u susret lokalnim zajednicama, obzirom da ne možemo izaći iz tekućeg budžeta u susret zahtjevima za transfere prema njima. Transfer prema po ovom osnovu sada će ići u omjeru 60 posto kanton, 40 posto lokalne zajednice“ – ističe ministar finansija BPK Goražde Mirsad Agović.

Po njegovim riječima, na ovaj način lokalnim zajednicama bit će omogućeno obezbjeđenje dodatnih sredstva obzirom na prihode koje kanton na godišnjem nivou ostvaruje po ovom osnovu

„ To je  oko dva miliona KM ostvarenih prihoda kantona i taj dio će se umanjiti za nekih 10 posto, ali mi očekujemo jednu dobru saradnju i zalaganje lokalnih zajednica. Cilj ovakvog zakona je da se lokalne zajednice stimulišu da učine dodatni napor i dostave adekvatne podatke vezane za imovinu, za sve transfere vezane za oporezive procese koji funkcionišu na nivou kantona i lokalnih zajednica i da se značajno poveća efikasnost naplate tih prihoda“ – naglasio je Agović.

E.Geca