Riješen problem SOS vrtića u Goraždu

Nakon niza sastanaka i provedenih aktivnosti kako bi se riješio problem SOS vrtića u našem gradu danas je zvanično potpisan ugovor o ustupanju na besplatno korištenje SOS Kinderdorf International – SOS Dječijeg vrtića Goražde od strane SOS Kinderdorf International, Innsbruck Austrija predstavništva u Sarajevu, Javnoj ustanovi za predškolski odgoj i obrazovanje Grada Goražda kojim se konačno riješava pitanje smještaja djece predškolskog uzrasta u vrtić.

Ugovor je potpisan na 15 godina sa mogućnošću produženja kojim se ustupa cjelokupni prostor SOS vrtića, uključujući resursnu sobu, osim kancelarijskog prostora za potrebe SOS projekta jačanja porodice, u svrhu obavljanja djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja. Pitanje radnika biće rješeno u skladu sa važećim zakonskim propisima iz te oblasti.

Radost što je potpisan ugovor na obostrano zadovoljstvo nije krila nacionalna direktorica SOS BiH Mirela Đečević – Gruenther – ”Izuzetno nam je drago što smo danas zaključili ugovor o primopredaji SOS vrtića i iskreno se radujem što smo postigli dogovor nakon niza pregovora i nadamo se da će se ova saradnja nastaviti, a mi i dalje ostajemo u Goraždu kroz projekat SOS jačanje porodice i dalje ćemo biti privrženi našim građanima i građankama u našem radu kao i dosada.

Ugovor je potpisan na 15 godina sa mogućnošću produženja ukoliko se svi uslovi ispune. Naši uslovi su da se i dalje obavlja djelatnost vrtića, resursne sobe to je ono na čemu mi insistiramo da nastavimo rad sa našom djecom što je prepoznato u gradu Goraždu i meni je drago zbog toga.”

Da će biti zadovoljni i roditelji i uposlenici naglasila je direktorica Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje Grada Goražda, Elma Bučo – ”Što se tiče preuzimanja SOS vrtića danas je potpisan ugovor kojim će biti zadovoljni i roditelji i uposlenici. Počinjemo rad sa dvije postojeće grupe u SOS vrtiću a u narednom periodu ćemo razmotriti listu čekanaj i primićemo još jednu grupu  čime ćemo smanjiti listu čekanja i ja sam to izjavila na Gradskom vijeću da stvarni podaci o broju djece koja su na listi čekanja puno manji jer smo već usaglasili liste i sigurno da će se upoloviti broj. SOS vrtić normalno funkcioniše kao i dosada tako daza raditelje neće biti nikakvih problema što se tiče daljeg rada ovog vrtića. Kada je upitanju broj djece mi u vrtiću Sunce imamo 122 djece i u SOS preuzimamo 55 a u nerednom periodu formiramo još jednu grupu tako da će to biti oko 200 djece u našem Gradu koja su obuhvaćena preedškolskim odgojem i obrazovanjem.”

Govoreći o  danas potpisanim ugovorima, kao i o cjelokupnom rješenju problema SOS vrtića, gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović u izjavi za medije je istakao – ”Evo skoro dvije godine smo radili na rješavanju ovog problema i konačno smo postigli rješenje i ovom prilikom zahvaljujem Gradskom vijeću koje je donijelo jednoglasnu Odluku a kasnije i usvojilo Budžet za 2020. godinu, jer da nije usvojen Budžet ne bismo danas mogli početi sa aktivnostima. Drago mi je da su djeca tu nastavila sa svojim aktivnostima, svi uposlenici u naredna tri mjeseca će imati ugovor a uporedo će biti objavljen i javni poziv odnosno konkurs. Mi smo i u Budžetu predvidjeli sredstva za rad našeg obdaništa i mi ćemo gledati da sve ispoštujem i ja se nadam da će sve biti najbolje i da ćemo u februaru imati formiranu još jednu grupu.

Vrtić nastavlja sa svojim redovnim radom, preuzeli smo i resursnu sobu, a SOS će nastaviti sa svojim projektom jačanja porodice što je vrlo važno.”