Nova grupa od 13 volontera od Ponedjeljka u gradskoj upravi grada Goražda

Nastavljajući provjereno dobru praksu i želeći da pruži priliku mladima naše lokalne zajednice, danas je u Maloj sali Gradske uprave organizovan potpisivanje ugovora sa 13 novih volontera koji će u zavisnosti od stručne spreme u narednih 10 i 12 mjeseci obavljati volonterski rad u organima uprave Grada Goražda. Ovo je prilika da mladi poslije završenog školovanja steknu neophodno radno iskustvo čime stiču pravo polaganja stručnog ispita, nakon čega postaju konkurentni na tržištu rada. Priliku da volontiraju, nakon što su zadovoljili uslove iz konkursa, dobilo je 9 osoba sa SSS i 4 osobe sa VSS.

Riječ je o različitim profilima kao što su ekonomisti, politolog, poljoprivredni tehničar, mašinski tehničar, poslovno-pravni tehničar, gimnazija i sl. Za vrijeme obavljanja volonterskog rada volonteri će imati pravo na topli obrok i prijevoz.

Kroz volontiranje u Gradskoj upravi pomenuti volonteri imat će priliku da steknu radno iskustvo i upoznaju se sa načinom rada organa uprave, a po završetku volonterskog rada imaju priliku polagati stručni ispit, te time stiču pravo apliciranja na konkurse za radna mjesta za koja je potreban položen spomenuti ispit.

Na prijemu su Gradonačelnik i saradnici volonterima poželjeli dobrodošlicu, te im dali neka osnovna uputstva i smjernice o tome na koji način će obavljati svoj volonterski rad. Oni su na kraju prijema volonterima poželjeli puno uspjeha i sreće u radu, dok je u izjavi za medije gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović još jednom potvrdio  spremnost Gradske uprave da pomogne mladim ljudima – ”Nastavljamo pozitivnu praksu kao i prethodnih godina raspisali smo javni poziv za sve one koji su bili zainteresovani za volontiranje sa visokom i srednjom školom. Na raspisani konkurs se prijavilo 13 naši mladih sugrađana i sve smo ih primili i od ponedjeljka počinju raditi. Oni će proći sve službe Gradske uprave i mi ćemo učiniti sve da ih što više osposobimo. Do sada smo imali pozitivna iskustva i mi imamo jako odgovorne mlade i nadam se da će i ovih 13 biti savjesni i odgovorni. Danas smo im uputili riječi dobrodošlice, ali isto tako kazali šta ih sve očekuje u narednih deset odnosno dvanaest mjeseci.”

O razlozima zbog kojih se prijavila da volontira i svojim očekivanjima Lejla Bajrica kaže – ”Mnogo znači što nam je data mogućnost da volontiramo u Gradskoj upravi obzirom da smo završili visoko obrazovanje, a bitna nam je za zapošljavanje godina radnog iskustva, jer većina poslodavac zahtjeva radno iskustvo. Ja sam diplomirani ekonomista i jako je važno da se edukujem i stičem radno iskustvo u struci.”