Pokrenuta inicijativa o osnivanju bokserskog kluba u Goraždu

Kako bi razgovarali o pokretanju bokserskog kluba u Goraždu predstavnici Bokserskog saveza BiH na čelu sa predsjednikom Enesom Peštekom i selektorom Almedinom Fetahovićem danas su posjetili naš Grad, gdje su u Maloj sali Gradske uprave održali sastanak sa gradonačelnikom dr.sci. Muhamedom Ramovićem i ministrom za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK-a Armanom Bešlijom. Sastanku su prisustvovali i bivši goraždanski bokseri koji su i inicijatori ove ideje da se osnuje bokserski klub u našem gradu.

Jedan od inicijatora pokretanja bokserskog kluba u našem gradu je i ministar finansija BPK-a Mirsad Agović – ”Ideja o pokretanju bokserskog kluba u Goraždu već odavno postoji i evo sada se javila prilika da bi to pokrenuli i mislim da je jako veliko interesovanje kod mladih, tako sam bar osjetio u ovom periodu kad  se počelo pričati o pokretanju kluba. Mislim da imamo lijepu priliku da pokrenemo klub na mnogo dobrim osnovama kao i ranije kada je za veoma kratko vrijeme postigao veoma značajne rezultate. Mi ćemo sada da završimo administrativni dio i nadam se da će to ići brzo, jer imamo podršku stručnih ljudi iz resornog Ministarstva i vrlo brzo mislim početkom februara ćemo raspisati oglase za prijem u školu boksa.”

Da imaju podršku u osnivanju kluba od strane Bokserskog saveza BiH naglasio je predsjednik Saveza, Enes Peštek – ”U razgovoru sa gospodinom Gradonačelnikom i ljudima koji su bili bokseri, a žive i rade u Goraždu rodila se ideja o pokretanju bokserskog kluba u Goraždu i mi kao Bokserski savez BiH došli smo tu da sve to razmotirmo i pružimo potrebnu pomoć i mislim da će se napraviti jedna lijepa priča, tako da ono što sam rekao i na sastanku Goražde je geografski centar ove regije, a okolni gradovi Foča, Rogatica, Višegrad nemaju bokserske klubove. Želim da naglasim da je riječ o olimpijskom sportu, jer isključujemo priču o profesionalnom boksu, tako da će Goražde osnivanjem kluba da okupi mlade koji žele da se okušaju u olimpijskom boksu.”

Govoreći o ideji pokretanja bokserskog kluba ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK-a Goražde, Arman Bešlija – ”Sport je u nadležnosti resornog Ministarstva tako da sportski klubovi kojima je cilj okupljati što veći broj mladih su dobro došli i naravno da će imati podršku. Mi znamo da se puno mladi u našem gradu bavi borilačkim vještinama i borilačkim sportovima, ali to nije ukomponovano u jedan kluba tako da je ovo jedinstavena prilika da se taj stari klub koji je bio ponovo aktivira i evo da vidimo kako će to biti i nadamo se dobrim rezultatima.”

Prilikom današnjeg sastanka gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović iskazao je bezrezervnu podršku u osnivanju Kluba, te obećao pomoć u svim sferama njihovog rada, u skladu sa mogućnostima lokalne zajednice, te dodao – ”Nakon dugih priprema evo danas sam sretan da su se odazvali svi oni koje smo pozvali da budu u inicijativnom odboru koji će u narednom periodu da poduzme potrebne aktivnosti da se formira bokserski klub BPK-a Goražde. Drago nam je da formiranjem kluba sačuvamo tradiciju, jer je Goražde bilo prepoznatljivo ne samo po rukometu i fudbalu i drugim sportvoima već i po boksu. Na današnjem sastanku sam primjetio da su svi sretni i stari bokseri kao i mladi, tako da ćemo podržati ovu ideju jer znamo da je naš Grad imao i ima uspješne sportiste.”