U Goraždu obilježavanje Dana sjećanja na žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu

 

U Goraždu će i ove godine nizom sadržaja biti obilježen 26. januar – Dan sjećanja na žrtve genocida i Dan prvog oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu.

Na sastanku organizacionog odbora utvrđen je program obilježavanja ovog datuma koji se nalazi u kalendaru značajnih događaja i datuma Grada Goražda.

I ove godine bit će odata počast žrtvama stradalim u periodu 1941. – 1942. i evocirane uspomene na događaje kada su partizanske jedinice ulaskom u Goražde 26. januara 1942. zaustavile pokolj nad žrtvama koje su četnici Draže Mihailovića ubijali od kraja novembra 1941.

– Centralna manifestacija kao i uvijek održava se na mostu Alije Izetbegovića, gdje će biti prigodna obraćanja. U rijeku Drinu bacićemo 79 ruža i na taj način se sjetiti svih koji su nedužno stradali u tom periodu. Takođe, položit će se cvijeće na šehidskom mezarju i partizanskom groblju u Kolijevkama, kao i na Trgu branilaca i Spomeniku ubijenoj djeci Goražda u proteklom ratu. U programu učestvuju učenici osnovnih i srednjih škola, kao i muzičke škole, a imaćemo i promociju knjige, tako da ćemo na dostojanstven načni obilježiti ovaj datum i tako ukazati na ono što se desilo – kazao je gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.

(Vijesti.ba / FENA)